Räikkönenovi stříklo do oka palivo z Kovalainenovy hadice

Fisichella na začátku doplatil na Kovalainenovy hodiny.

Ferrari si z Brazílie odváží tři body a v poháru konstruktérů kleslo na čtvrté místo. Na McLaren nyní ztrácí jeden bod. Kimi Räikkönen dnes dojel šestý, Giancarlo Fisichella stále čeká na první body pro Maranello. Dnes skončil jedenáctý.

Šéf týmu Stefano Domenicali pogratuloval Jensonu Buttonovi a stáji Brawn GP k zisku titulů v kategorii jezdců a konstruktérů. S Rossem Brawnem se zná ještě z doby, kdy oba působili u Ferrari. "Jinak jsme pochopitelně velmi zklamáni, protože jsme mohli zvýšit náš náskok (před McLarenem) v poháru konstruktérů," litoval Ital. "To, co potkalo Kimiho v prvním kole velmi ovlivnilo jeho závod. Při restartu se musel probíjet z konce pole. je to smůla, protože mohl bojovat o pódium. Giancarlo ze sebe vydal maximum, ale opět nebodoval.

"Nejdřív mě někdo trefil v první zatáčce, pak jsem chtěl předjet Webbera, ale přišel jsem o část předního křídla. V boxech mi stříklo pár kapek paliva z Kovalainenovy hadice do oka a pak jsem skončil v plamenech. Chtěl jsem zastavit, ale naštěstí plameny rychle zmizely. Oči mě stále pálí, ale jsem v pořádku," líčil Räikkönen katastrofální začátek závodu. "Po restartu jsem mohl jen využívat strategii k tomu, abych se posunul dopředu. Nakonec jsem přivezl několik bodů. Je to zklamání. Jsem si totiž jistý, že jsem se mohl dostat na pódium. Zbývá jeden závod, uvidíme, co dokážeme v Abú Zabí."

Fiscihellův závod byl ovlivněn jeho startovní pozicí. Navíc ho potkal incident s Kovalainenem. "Roztočil se přede mnou a musel jsem kvůli tomu vyjet do trávy. Nemohl jsem tedy v úvodním kole útočit na jezdce před sebou," vysvětloval Ital, který se rozhodl jet na jednu zastávku. "Ke konci závodu mi ale začaly odcházet pneumatiky a nemohl jsem udržet rychlost jezdců před sebou. Dokonce jsem jedno místo ztratil."

Jezdec byl spokojen s funkcí KERS. Jinak se mu ovšem zatím ve voze Ferrari lepí smůla na paty. "Ještě jsem nezažil víkend, kdy by šlo vše podle plánu," připomněl. "Teď pojedeme do Abú Zabí, které bude nové pro všechny. Vydám ze sebe všechno, abych pomohl týmu získat zpět třetí pozici v poháru konstruktérů."

Hlavní inženýr zastávající také pozici manažera týmu Chris Dyer pochválil Räikkönena za práci, kterou během víkendu odvedl. "Nasadili jsme mu nejdříve měkčí pneumatiky. Vzhledem k tomu, jak se situace vyvinula, to bylo správné rozhodnutí. Pak jsme ale museli použít tvrdší. Giancarlo v prvním stintu uvázl v provozu. Když měl před sebou volnou trať, zajížděl slušné časy. Jeho rychlost se zlepšila ve druhém stintu, kdy jel s měkčími pneumatikami. Ty mu ale ke konci začaly odcházet," popisoval inženýr. 

Cílem Ferrari nadále zůstává třetí místo v poháru konstruktérů.

Doporučujeme

Články odjinud