Räikkönenovi kvalifikaci pokazil provoz na trati, nikoliv jezdecká chyba

Räikkönenovi kvalifikaci pokazil provoz na trati, nikoliv jezdecká chyba

Räikkönen se musel spokojit s dvanáctou pozicí, Alonso vystartuje pátý. Hlavním cílem Scuderie je pro zítřek dokončit závod.

Kimi Räikkönen v Melbourne patřil k užší skupince favoritů. Obnovená premiéra v rudých barvách mu ale příliš nevyšla a na své vítězství z roku 2007 naváže jen s velkou porcí štěstí. Do závodu odstartuje až z dvanáctého místa. Údajně ale ne vlastní vinou. 

„Neměl jsem už čas na další měřené kolo, takže bych stejně zajel do boxů. Hrál jsem si s tlačítky na volantu, nebo tak něco, protočila se mi kola a dotkl jsem se zdi. Auto je ale víceméně v pořádku.

Byla to prostě chyba. Trochu se protočila kola, už jsem nejel naplno, ale ujelo mi to. To ale nic nemění na faktu, že mě v předcházejícím kole zdržel provoz na trati. V zatáčce číslo 5 byl pomalu jedoucí vůz McLarenu. Byla tam i nějaká další auta.

Na mokru jsme byli dost rychlí, teď nás jednoduše poškodil provoz na trati,“ okomentoval Räikkönen neúspěch v kvalifikaci.

Fernando Alonso v kvalifikaci výsledkově navázal na předešlé roky. Vyjel si pátou pozici. Jako prioritu si však nestaví co nejlepší výsledek na trati. Chce hlavně vidět cíl, pak jsou šance na pódiové umístění slušné.

„Abychom toho dosáhli, potřebujeme jen dvě pozice. Nic vám ale nezaručí, že dojedete závod, jako tomu de facto bylo v posledních letech. Tentokrát je v prvním závodě hlavním cílem dojet do konce.

Může to znít pesimisticky, ale ani člověk, který vyhraje kvalifikaci, nemá stoprocentně zajištěno, že uvidí šachovnicovou vlajku. Musíme zajistit, abychom projeli cílem. Pokud se to podaří, je šance, že skončíme na stupních vítězů,“ prohlásil Alonso. 

F12014GP01AUS_HZ5537.jpgF12014GP01AUS_HZ5992.jpgF12014GP01AUS_HZ6489.jpg

Doporučujeme

Články odjinud