Räikkönena přibrzdilo mokro, za jiných podmínek aspiroval na čelo pole

Räikkönena přibrzdilo mokro, za jiných podmínek aspiroval na čelo pole

Finský pilot, který je často označován za krále Spa, se kvalifikoval na osmé pozici, hned za týmovým kolegou Romainem Grosjeanem.

Räikkönen vyhrál druhou část kvalifikace a zdálo se, že patřil ke kandidátům na zisk pole position. Déšť ovšem ambice Lotusu dokázal zhatit. 

"Když bylo v Q2 sucho, byli jsme nejrychlejší. Pokud bude zítra sucho, mělo by to být OK. I když nemáme dobrou startovní pozici. Q3 byla mokrá. V takovém počasí naše auto nefunguje optimálně. Každé kolo na konci kvalifikace navíc by pomohlo. Kdyby ale zůstalo sucho, pomohlo by to víc. Zítra to je o něčem jiném. Počkáme a uvidíme," popisoval Räikkönen situaci v kvalifikačních bojích. 

Romain Grosjean na suchu na týmového kolegu nestačil, na mokré vozovce tomu však bylo jinak. Räikkönena porazil o tři desetiny sekundy a vysloužil si tím sedmou pozici. 

"Nebyla to zrovna triviální kvalifikace, o což se postaralo proměnlivé počasí. Je fajn být zase v top desítce, ale upřímně jsme doufali ve víc. Velkou výzvou bylo odhadnout, v jakém stavu se zrovna trať nachází a pak se podle toho chovat, dělat správná rozhodnutí a přizpůsobit rychlost tomu, jak moc je zrovna mokro. Na konci kvalifikace bylo důležité být na trati ve správný čas. S inženýry musíme probrat, proč jsem na suchu na Kimiho ztrácel, co můžeme zlepšit na mokru a jaké se nám otevírají možnosti ve strategii. V závodě se pokusím ze sebe dostat to nejlepší," nechal se slyšet Grosjean.

Doporučujeme

Články odjinud