Räikkönena porážka v Monze mrzí. Měli jsme rychlost na vítězství, říká

Räikkönena porážka v Monze mrzí. Měli jsme rychlost na vítězství, říká

Kimi Räikkönen těžce nese porážku ve Velké ceně Itálie vozů formule 1, kterou vyhrál Lewis Hamilton. Ferrari mělo podle Fina v dnešním závodě na okruhu v Monze rychlost na vítězství.

Räikkönen včera vyhrál kvalifikaci a spolu se Sebastianem Vettelem zajistili Ferrari start z první řady do domácího závodu. Na čele závodu však zůstal z jezdců Ferrari jen on, když se Vettel roztočil a propadl na konec pole po kontaktu s Hamiltonem. Fin se držel v čele, kde svůj náskok navýšil i díky dřívější zastávce v boxech.

Dlouho na trati se svou zastávkou vyčkával druhý pilot Mercedesu a Hamiltonův týmový kolega Valtteri Bottas, který se mezitím dostal do vedení. Räikkönen jezdil druhý, ale zezadu se mu přibližoval Hamilton. Jezdci Ferrari rychle odcházely zadní pneumatiky a když Bottas zajel k mechanikům, vrátil se Räikkönen na první místo.

Osm kol před koncem však Hamilton úspěšně vnějškem zaútočil v první šikaně na Räikkönenovu první pozici a ujal se vedení, které již do konce závodu udržel.

Räikkönen tak získal letošní deváté umístění na stupních vítězů, ovšem na vítězství stále čeká.

„Samozřejmě, myslím, že jsme dnes měli rychlost (na vítězství), ale pak odešly pneumatiky a na levé zadní pneumatice na konci vůbec nic nezbylo. Je těžké to přijmout,“ řekl Räikkönen.

„Od té chvíle to byla prohraná bitva, ale snažil jsem se, na konci to ale bohužel bylo nemožné. Je to daleko od ideálů, ale toto jsme dnes dosáhli, udělali jsme maximum.“

Räikkönen přiznal, že kola strávená za Bottasem se podepsala na kvalitě jeho pneumatik.

„Nepomohlo být několik kol za ostatními vozy, a nebylo to tak, že bych mohl ušetřit hodně na pneumatikách, nejste v pozici, abyste mohli začít šetřit a jet v klidu. Tedy, můžete, ale necháte se jím (Hamiltonem) předjet,“ řekl.

„Nebyla chvíle, kdy bychom mohli zvolnit, skutečně to nebylo tak, že bychom si řekli 'pojďme jen kroužit a pro poslední moment ušetřit pneumatiky', museli jsme jet a bohužel se to dnes nevyplatilo. Naštěstí vydržely až do konce závodu. Nebyla to katastrofa, ale určitě to nebylo nic, co bych já nebo co bychom my chtěli.“

Foto: Getty Images / Dan Istitene

Doporučujeme

Články odjinud