Räikkönen věří, že výhra povzbudí i vlastníky Lotusu

Räikkönen věří, že výhra povzbudí i vlastníky Lotusu

Kimi Räikkönen zvítězil poprvé od svého letošního návratu do formule 1. První triumf v novodobé éře slaví v Abú Zabí také Lotus. Romain Grosjean po dvou kolizích nedojel. AKTUALIZOVÁNO.

Kimi Räikkönen v Abú Zabí vyjel Lotusu první vítězství v novodobé historii týmu, Romainu Grosjeanovi se nedařilo, nejdříve musel hned v úvodu po kontaktu s Nikem Rosbergem do boxů, pak odstoupil po kolizi z bodované pozice. Räikkönen zaznamenal první výhru od svého letošního návratu a triumfoval poprvé od Velké ceny Belgie roku 2009, celkově pak podevatenácté. Tým z Enstone se ještě pod názvem Renault radoval naposledy v Japonsku roku 2008 zásluhou Fernanda Alonsa. Vůz s označením Lotus zvítězil naposledy v Detroitu roku 1987, když ho řídil Ayrton Senna.

Räikkönen věří, že vítězství je pro stáj zlomovým bodem. "Jsem šťastný hlavně za tým. Je to pro něj náročná sezona. Doufejme, že nám to dodá trochu víc sebedůvěry, nejen chlapům, kteří odvádějí veškerou práci, ale i těm, kteří tým vlastní. Doufám, že může dojít k obratu a že můžeme letos a také příští rok vyhrát víc závodů," uvedl. "Pořád ale není proč se radovat, zbývá ještě několik závodů."

Mistr světa z roku 2007 slíbil, že se spolu s týmem pokusí ještě letos něco podobného zopakovat. "Určitě si dnes uděláme dobrou párty a zítra, až se budeme po dlouhé noci cítit špatně, si vzpomeneme, jak jsme se cítili teď," těšil se.

Fin upozornil, že Lotus je dostatečně rychlý na to, aby vyhrával závody, ale klíčem je zlepšit výkon v kvalifikaci. Na okruhu Yas Marina vyrážel do závodu ze čtvrtého místa a skvělým startem se posunul na druhou příčku. "Několikrát jsme byli blízko. Dokonce i minule jsme měli rychlost na vítězství, ale když nestartujete vepředu, čekáte, co se stane," připomněl. "Myslím, že ve srovnání s McLarenem jsme na začátku závodu neměli rychlost, ale musíte dojet do cíle."

Grosjean měl radost z vítězství svého týmového kolegy. "Na vítězství jsme čekali, je to neuvěřitelný výsledek pro celý tým. Já osobně jsem zklamán, protože jsem jel docela dobře. V jedenácté zatáčce jsme měli ve třech těsnou bitvu, potom Sergio ve třinácté zatáčce vyjel z tratě, vrátil se na vnitřek čtrnácté zatáčky a nenechal mi místo," popisoval Francouz kolizi, díky které ze závodu odstoupil. "Pak přijel zezadu Mark a dostali jsme se do kontaktu. Byla to velká škoda. Je to velký den pro tým, ale nešťastný pro mě."

Šéf týmu Eric Boullier cítil zadostiučinění. "Na úvod mám jediné slovo - 'Skvělé'. Pak je tu řada dalších slov jako 'úleva', a 'zasloužené'. Jsem potěšený, Kimi odvedl velmi dobrou práci. Celou sezonu tvrdě tlačíme. Byla tu trochu frustrace, že jsme nevyhráli dříve a čekali, ale je fantastický pocit konečně vyhrát, je to vynikající odměna pro tým. Je to skvělé pro formuli jedna, pro Kimiho a pro náš tým," rozplýval se Francouz.

Technický ředitel James Allison připomněl, že tým byl letos již několikrát blízko. "Je to skvělá pocta bezchybné Kimiho jízdě a houževnatosti celého týmu z Enstone. Do Austinu pojedeme povzbuzeni. Uvidíme, čeho můžeme dosáhnout," dodal.

Doporučujeme

Články odjinud