Räikkönen: V Bahrajnu bychom měli bojovat o stupně vítězů

Räikkönen: V Bahrajnu bychom měli bojovat o stupně vítězů

Kimi Räikkönen potvrdil, že je výkonnost Lotusu stále velmi dobrá, jen mu nevycházejí všechny okolnosti, které potřebuje pro dobrý výsledek.

V Malajsii Räikkönen letos poprvé startoval z přední pozice a málem z toho vytěžil pódiové umístění, ale zhruba 10 kol před koncem závodu mu odešly pneumatiky. Zaplatil za to výrazným propadem, který spustil svým předjížděcím manévrem Sebastian Vettel.

"Držel jsem ho za sebou, ale nakonec byly moje pneumatiky moc opotřebované, abych ho udržel," vysvětloval finský pilot. "Byl jsem široký a najel jsem na žmolky pneumatik. Na nich jsem měl velmi špatnou trakci, a jelikož to bylo tak vyrovnané, předjelo mě hodně aut."

"Pak už bylo pozdě na další zastávku, což bylo frustrující. Takovou strategii jsme si vybrali a o druhé místo bych nebojoval, kdybychom jeli na tři zastávky. Možná jsme měli jet delší druhý stint, protože tohle zafungovalo Romainovi. O pneumatikách jsme se hodně naučili."

Räikkönen si ale v každém případě užil hodně závodění kolo na kolo, po kterém tolik toužil. "To je to, co my scházelo v rallye, bylo dobré takto znovu závodit s ostatními vozy," pochvaloval si. "Chvílemi to bylo velmi těsné, ale říká se tomu závody, takže se to tak dělá. Říkal jsem si, že to muselo vypadat dobře v televizi. Těším se na další takové závody v této sezóně."

První příležitost pro další souboje bude mít Fin už tento víkend v Bahrajnu. Tam se s Lotusem nejdříve soustředí na vyladění úprav, které měl už v Šanghaji, ale které do závodu nenasadil.

"Měli jsme hodně dílů, ale v pátek dopoledne bylo mokro a odpoledne zima," připomněl. "V sobotu jsme se z většiny vrátili ke staré specifikaci, protože jsme věděli, že funguje. Kvalifikace byla OK, ale na pole position jsme ztráceli víc, což jsme nechtěli. Auto jsme nezrychlili, zatímco někteří ostatní ta svá ano. E20 se pořád řídí dobře, jen potřebujeme trochu víc rychlosti. Doufejme, že ji najdeme v Bahrajnu."

A jak vidí Räikkönen své šance ve čtvrtém závodě sezóny? Stejně jako v předchozích třech Grand Prix. "Stupně vítězů by měly být možné, stejně jako byly možné ve všech dosavadních závodech. Jak přesně je auto dobré, nebudeme vědět, dokud tam nebudeme, ale neočekáváme žádné problémy," uzavřel.

Doporučujeme

Články odjinud