Räikkönen ukončil pětileté čekání na vítězství. Je to lepší než skončit druhý, řekl

Räikkönen ukončil pětileté čekání na vítězství. Je to lepší než skončit druhý, řekl

Kimi Räikkönen z týmu Ferrari se ve Velké ceně USA dočkal svého prvního vítězství ve formuli 1 od závodu v Austrálii na začátku sezóny 2013. Ukončil tak 113 závodů dlouhé čekání na další triumf.

Na startu se naplnil předpokládaný scénář, podle kterého se Räikkönen startující na ultraměkké směsi pneumatik dostal už v první zatáčce na vedoucí pozici před Lewise Hamiltona, který měl na svém mercedesu superměkké pneumatiky.

Räikkönen i s nejměkčí směsí pneumatik dokázal vydržet 21 kol, než zamířil k mechanikům a přepustil vedení Hamiltonovi, který byl o šestnáct kol později v boxech podruhé.

Ke konci závodu se k vedoucímu Räikkönenovi přiblížil druhý Max Verstappen a třetí Hamilton. Räikkönen však svou pozici udržel a dojel si pro první triumf od Velké ceny Austrálie v roce 2013, kde triumfoval v barvách Lotusu.

„Je to lepší než skončit druhý. Jsem šťastný,“ řekl v rozhovoru po závodě.

„Byl to skvělý víkend, vůz byl po celou dobru velmi dobrý. Měli jsme dostatečnou rychlost a byli jsme konzistentní. Musel jsem tvrdě tlačit a starat se o pneumatiky. Byla to dlouhá doba, ale jsme tu opět,“ dodal.

Vettela začínají unavovat stíhací jízdy

Jeho týmový kolega Sebastian Vettel má stále šanci letos získat svůj pátý titul mistra světa, když Hamiltonovi třetí místo nestačilo k tomu, aby mohl titul slavit už dnes v Austinu.

Vettel po startu z páté pozice, na kterou klesl vinou penalizace za nedostatečné zpomalení při přerušení tréninku, zaútočil ve 13. zatáčce na Daniela Ricciarda z Red Bullu. Mezi oběma však došlo ke kontaktu, po kterém se Vettel roztočil a propadl pořadím na 15. místo. Do cíle nakonec dojel čtvrtý.

„Začínám být unavený ze stíhacích jízd. Měl jsem dobrý výjezd z poslední zatáčky, předjel jsem ho, on se pokusil vrátit a do další zatáčky jsme jeli bok po boku,“ popisuje situaci Vettel.

„Měl jsem vnitřní stopu, nejsem si jistý, zda mě viděl, ale ano, chtěl jsem dostat auto co nejtěsněji vedle něj, ale došlo ke kontaktu a roztočil jsem se. Měl bych být v lepší pozici, pro mě to byl trochu smolný den a po prvním kole bylo náročné se vrátit zpátky,“ řekl Němec.

„Mám radost za tým a za Kimiho, zaslouží si vítězství více než kdokoliv jiný na startovním roštu. Dobrá zpráva je, že jsme tento víkend měli dobré auto na suché trati,“ uzavřel Vettel.

Foto: Getty Images / Charles Coates

Doporučujeme

Články odjinud