Räikkönen u nás našel rovnováhu, říká majitel Lotusu

Räikkönen u nás našel rovnováhu, říká majitel Lotusu

Gérard Lopez je hrdý na své rozhodnutí angažovat do svého týmu Lotus Kimiho Räikkönena. Výsledky z roku 2012 mu daly za pravdu.

Pokusit se napodruhé dohodnout s Räikkönenem na návratu do formule 1 zavelel v roce 2011 Lopez. Byl tím, kdo na Finův příchod nejvíce tlačil a některé ostatní členy týmu musel přesvědčovat o správnosti svého rozhodnutí.

A to z toho důvodu, že vyjadřovali pochybnosti o formě a motivaci bývalého mistra světa po dvouleté přestávce. "Musím se na to usmívat," uvedl Lopez pro Gazzettu dello Sport. "Byl jsem si jistý, že to takhle dopadne."

"Räikkönen přidal ke svému talentu hodně práce a ty výsledky toho byly ovocem. Tady cítí, že je využíván k tomu, co je nedůležitější, a po zbytek času je volný. Našel rovnováhu. Mluvím s ním každý týden a on se cítí dobře. Má nadšení a touhu. Já chci jezdce, ne roboty."

Druhý pilot týmu Romain Grosjean udělal Lopezovi menší radost kvůli chybám, kterých se dopustil, ale svojí rychlostí si zasloužil prodloužení smlouvy na letošní sezónu. "Někteří jezdci dostali více napomenutí než on, ale on zaplatil za ostatní. Ale ukázal, že je rychlý. Letos od něj očekávám hodně," avizoval Lopez.

Oba jezdci enstonské stáje budou jako vždy do velké míry závislí na výkonnosti monopostu, který bude evolucí loňského E20. Jak moc se povede, záleží na inženýrech. A ti ke své práci potřebují stabilní zázemí bez spekulací o budoucnosti týmu.

"My (Genii) ho vlastníme stoprocentně. Ale vždy jsme říkali, že pokud tu budou investoři ochotní koupit podíl, jsme připraveni," vysvětloval Lopez. "Ale nemám v úmyslu tým prodat, protože je fantastickým prostředkem pro rozvoj našeho byznysu. Se sponzory hovoříme nejen o jejich místech na voze, ale také o širších obchodních aktivitách."

Cílem Lotusu pro rok 2013 je zlepšení, Lopez tedy bude spokojený, pokud tým bude nejhůř třetí v šampionátu týmů.

Doporučujeme

Články odjinud