Räikkönen: Toužím po "normálním" závodě

Räikkönen: Toužím po "normálním" závodě

Lotus z Malajsie nemůže odjíždět úplně šťastný. Navrátilec Kimi Räikkönen sice dojel pátý, jeho týmový kolega Romain Grosjean ale závod nedokončil. AKTUALIZOVÁNO

Po svém návratu do formule 1 se Kimi Räikkönen blýsknul sedmým místem v Melbourne, dnes exceloval v Kuala Lumpur místem pátým. Finský závodník navíc věří, že ještě neměl možnost předvést, v jaké formě letos jeho tým je.

"Doufejme, že příště už budeme mít normální závod," přeje si Räikkönen, který se v Austrálii díky chybě kvalifikoval až sedmnáctý a v Malajsii získal penalizaci za předčasnou výměnu převodovky. "Vždycky se něco pokazí nebo se hodně změní počasí," stěžuje si Fin.

"Bylo by hezké mít prostě jen obyčejný víkend a vidět tak, kde jsme. Právě teď totiž nikdo pořádně neví, kde kdo je. Zdá se ale, že my jsme celkem silní všude."

Räikkönen také zalitoval, že neměl dostatek příležitostí zajezdit si během zimních testů v mokrých podmínkách: "Neměl jsem vůbec žádné zkušenosti s jízdou na přechodných nebo mokrých pneumatikách.  Zajeli jsme jenom jedno zaváděcí kolo. Byl to pak trošku divný pocit, když jsme šli přímo do závodu na pneumatikách, na kterých jsme předtím vůbec nejezdili."

"Prostě jsem se jenom snažil udržet s ostatními a zůstat na trati. Teprve poté jsem na to začal tlačit víc a víc. Když jsem přezul na suché, trvalo mi pár kol, než jsem získal rychlost, ale pak už bylo všechno ok," vysvětluje Fin.

Týmový kolega Romain Grosjean ve čtvrtém kole vyjel mimo trať, kde zahrabal svůj vůz do kačírku. Ze závodu tedy musel odstoupit.

"Po startu jsem se cítil výborně. Hezky jsem ujel ostatním a s KERSem jsem se dokázal proplést mezi auty přede mnou, aniž bych do někoho narazil. Po průjezdu prvními dvěma zatáčkami jsem byl třetí, což byl úžasný pocit. V zatáčce číslo čtyři dostal Mark (Webber) z auta víc rychlosti, takže se dostal dopředu. Michael (Schumacher) se ho snažil následovat, ale nebyl tam dostatek místa, takže jsme se srazili a já jsem se propadl," popisuje Grosjean.

"Od té chvíle bylo vše těžké. Viditelnost byla tak špatná, že jsem před sebou nic neviděl. Rozhodli jsme se zůstat na přechodných pneumatikách, ale déšť nabýval na síle a najednou bylo všude až moc vody.  V páté zatáčce jsem se potýkal se silným aquaplaningem a bohužel jsem skončil pozadu v kačírku,"  lituje pilot.

Doporučujeme

Články odjinud