Räikkönen startoval v NASCAR, co přijde dál, neví

Räikkönen startoval v NASCAR, co přijde dál, neví

Mistr světa formule 1 Kimi Räikkönen má za sebou premiéru v americkém šampionátu NASCAR, který se jezdí převážně na oválech.

Do cíle svého premiérového závodu dojel patnáctý, za velké vítězství se dá ale považovat skutečnost, že po startu z 31. místa  Räikkönen dokončil závod ve stejném kole jako jeho vítěz.

Bývalý pilot týmu F1 Sauber, McLaren a Ferrari debutoval v nižší sérii šampionátu NASCAR, takzvané Camping World Truck Series, kde se jezdí s jakýmisi obřími pick-upy.

V průběhu závodu se v jednu chvíli potkal se zdí, ale vůz se startovním číslem 15 utrpěl jen minimální škody. Během druhé žluté fáze pak kvůli potížím v radiové komunikaci nestihl zajet do boxů ve správném kole, a tak jej tým nechal na dráze. V důsledku toho jel Räikkönen nějakou dobu mezi nejlepšími deseti. Měl štěstí: jeho kolega Kyle Busch dostal hodiny, takže při další žluté fázi mohl Fin do boxů s ostatními. Závod restartoval, když byl na 14. místě.

V závěru závodu došlo ještě k jednomu kontaktu se zdí. Räikkönen byl také nucen vyhnout se roztočenému soupeři. Patnácté místo na konci závodu je splněním cíle, který si Räikkönen a majitel týmu Kyle Busch před víkendem stanovili.

„Tohle závodění je zábava, ale moc žlutých fází,“ nechal se po závodě slyšet Räikkönen. Během jízdy jich bylo celkem deset. „Pokaždé, když máte pocit, že si auto sedá a vy můžete jet rychleji, přijde žlutá, a pak zase dlouho trvá, než se auto chytí.“

Räikkonen prozradil, že se mu v závodě jelo lépe než při trénincích.

Mistr světa z roku 2007 opustil F1 na konci sezony 2009. Od té doby se čas od času diskutuje jeho možný návrat do královny motorsportu. Nejprve s Red Bullem, pak s Renaultem. Mezitím závodí v rallye a tento víkend absolvoval svůj debut v NASCAR.

„Nemám žádné plány na příští rok,“ řekl Räikkönen novinářům. „Žiju ze dne na den. Co přijde, přijde.

Je několik důvodů, proč jsem skončil ve formuli 1. Nebyl jsem si ani jist, zda jsem odešel natrvalo, ale F1 mi nechyběla. Chtěl jsem zkusit něco nového. Nikdy jsem ale neřekl, že se nevrátím. Možná se opravdu nevrátím, možná ano. Uvidíme, co budoucnost přinese.“

Doporučujeme

Články odjinud