Räikkönen si v lednu zajezdí s dva roky starou formulí 1

Räikkönen si v lednu zajezdí s dva roky starou formulí 1

Kimi Räikkönen poskytl druhý rozhovor od oznámení svého návratu. S týmem si dohodl první test na leden. Za pád na sněžném skútru se skoro stydí.

Kimi, jsou to tři týdny od vaší nominace jako jezdce týmu Lotus Renault GP pro rok 2012. S jakými reakcemi na svůj návrat jste se setkal?
Kimi Räikkönen: "Byl jsem překvapen velkým množstvím reakcí, asi jsem lidem chyběl!"

Které okamžiky pro vás byly doposud nejlepší?
KR: "Jak mě Sebastian Vettel imitoval na Autosport Awards! Ne, vážně, moje dvě návštěvy v Enstonu byly skvělé. První byla na týmovém vánočním večírku a uvědomil jsem si díky ní, jaké podpory se mi tu dostává. Ta druhá byla minulý týden a pochopil jsem při ní, že tento tým nebyl mistrem světa náhodou. Také jsem viděl všechny investice, ke kterým došlo nedávno: stavbu nového simulátoru, vylepšené CFD, aerodynamický tunel pro modely v 60% velikosti... Před nadcházející sezónou mi to dodává na důvěře."

Jak těžký podle vás ten návrat bude?
KR: "Řekněme to takhle, před dvěma roky strávenými v rallye jsem byl ve formuli 1 devět let, odjel jsem 157 závodů a získal 18 vítězství. Ten sport znám dobře. Když jsem šel do rallye a když jsem si vyzkoušel NASCAR, musel jsem se naučit hodně nových věcí. Ale ve formuli 1 se cítím jako při návratu domů. Nemůžu se dočkat, až usednu za volant."

Myslíte si, že vám bude trvat dlouho, než budete znovu rychlý?
KR: "Doufám, že ne! Nikdy jsem neměl větší motivaci a nemyslím, že bych ztratil něco ze své rychlosti. Nejtěžší bude samozřejmě zvládnout pneumatiky, ale obavy moc nemám. I když se zdá, že se Technická pravidla moc nemění, týkají se mnoha oblastí a několik věcí je třeba před příštím rokem předělat. V důsledku toho se budou auta příští rok významně lišit. Rozložení sil by se mohlo změnit, díky čemuž to bude zajímavé."

Jaký máte program do testů?
KR: "Nové auto začneme testovat až v únoru, takže nás čeká dlouhé čekání. Ale v lednu bych měl mít možnost usednout do dva roky staré formule 1. Samozřejmě tu bude obvyklý trénink, ale také budu pracovat na tom, abych lépe poznal tým a ujistil se, že jsem dobře pochopil všechny změny, které nastaly během mé absence."

Jaké jsou vaše cíle pro předsezónní testy?
KR: "Zjistit, jestli máme rychlé auto! Zjistit, jak tým pracuje, pro mě bude další důležitá věc. Nejdůležitější práce bude poznat fungování pneumatik Pirelli, protože vyžadují jiný přístup, než jsem zažil v minulosti."

Jaké jsou vaše plány na vánoční přestávku? Připravil jste si něco speciálního?
KR: "Hodně trénuji. Nejdůležitější je pro mě znovu posílit krk, zvlášť protože si projde zátěží v testech. Samozřejmě také oslavím Vánoce s rodinou."

Máte v plánu další závody na sněžných skútrech?
KR: "Překvapilo mě, jak velkou pozornost vyvolalo, že jsem spadl ze sněžného skútru. Na YouTube se můžete podívat, co se stalo, a uvidíte, že to byl asi ten nejmenší a nejpomalejší pád, jaký jsem kdy měl. Bylo to skoro trapné! Těsně před začátkem sezóny 2007 jsem vyhrál závod na sněžném skútru a ta sezóna pro mě nedopadla špatně, takže kdo ví?"

Doporučujeme

Články odjinud