Räikkönen si Lotus už získal

Räikkönen si Lotus už získal

Tým Lotus rok marně hledal nástupce Roberta Kubici, ale teď se zdá, že ho konečně našel v Kimim Räikkönenovi. Fin si rychle získává důvěru.

Když se na začátku loňského roku zranil Robert Kubica v rallye, enstonský tým přišel o osobnost, která ho táhla vpřed. Na jeho místě se v průběhu sezóny vystřídali Nick Heidfeld a Bruno Senna, ale ani jeden z nich nedokázal polského jezdce nahradit ve všech ohledech. Daří se to až Räikkönenovi.

"Po frustracích z roku 2011 a ztrátě konceptu, který jsme vybudovali kolem Roberta, byl příchod Kimiho klíčem ke stmelení týmu. Byla to velká vzpruha," řekl šéf stáje Eric Boullier pro Autosport. Francouz však nepopírá, že Fin není stejný jako Kubica.

"Každý jezdec je jiný a má svůj vlastní charakter," pokračoval. "Kimi přináší jiné vůdcovství než Robert. Za prvé jsou tu jeho výsledky. Byl mistrem světa, ale jako lídr se u týmu prosadil tím, že jasně ví, co chce, a je v tom velmi konzistentní. Lidé pro něj chtějí pracovat a snažit se pro něj. Takový respekt a důvěru si u lidí získáte, když máte výsledky na trati. Pokud dokážete jasně říct, co chcete, je to přínosné pro obě strany."

Boullier takto hodnotí Räikkönena především na základě čtyř dní testů. S týmem jezdil dva dny ve Valencii a dva dny v Jerezu. Inženýři byli velmi spokojení s jeho výsledky a komunikací. Ale Lotus vidí ve svém novém jezdci osobnost, která má váhu i mimo trať.

"Určitě jde o pocity," vysvětloval Boullier, jakým způsobem Fin tmelí tým. "Cítíte to, když chodí po továrně. Dokonce i před oznámením jeho angažmá mě lidé v továrně zastavovali a ptali se na Kimiho. Jeho pověst ho v továrně předcházela."

"Když se s nimi setkal na vánočním večírku, byl přátelský a strávil s nimi čas. Vědomí, že máme tohoto člověka, mistra světa, je pro celý tým velkým povzbuzením a motivací. Vidíte to na chování lidí."

Klíčová však pro Lotus zůstává práce na okruzích. "Velmi málo lidí v týmu znalo Kimiho, ale po prvních jízdách začali chápat, jak pracuje. Má velmi silné charisma, je to závodník, miluje soutěžení, formuli 1 a závody. Vrátil se proto, že mu schází soutěžení."

"Bylo vidět, že od začátku ví, co chce. Pak byla otázka, jestli bude podávat dobré výkony na trati. A on je podává. Lidé v Enstonu jsou závodníci a vidí, že je Räikkönen stejný."

Podle Boulliera ani není třeba mít obavy, že by se Räikkönen dostával dlouho do tempa kvůli své dvouleté absenci. "Otázka zrezavění je uzavřená a pryč. Kimi je ve formě. V prvních závodech může potřebovat trochu času, aby se dostal do plného tempa na celý víkend, ale co se týče rychlosti a zvykání si na vůz, už je ve formě."

"Víme, že všichni sportovci, kteří přestali trénovat, potřebují trochu času, aby se vrátili do vrcholové formy. Kimi se může vrátit rychle, ale nás už zcela přesvědčil svou rychlostí a přizpůsobením se vozu."

"Podle mých osobních zkušeností cítíte, když má jezdec potřebné kvality, a Kimi je ten případ. Pokud bude mít dobré auto, určitě to zvládne."

V testech nedělají Lotusu radost jen jezdci, ale také samotný vůz, který zatím podává slibné výkony. Boullier ale zůstává opatrný a říká, že se Lotus top týmům zatím nevyrovná. "Pořád nemáme stejné zdroje jako tyto větší stáje. Ale chceme být jako oni. Chceme být top týmem od roku 2013 nebo 2014," dodal.

Doporučujeme

Články odjinud