Räikkönen překonal Schumacherův rekord, ale...

Räikkönen překonal Schumacherův rekord, ale...

Kimi Räikkönen je autorem nejdelší šňůry Grand Prix na bodech, v posledním závodě překonal v této statistice Michaela Schumachera. Ale ne tak docela.

Před GP Velké Británie sdíleli Schumacher a Räikkönen první místo v tabulce jezdců podle největšího počtu Grand Prix na bodech v řadě, oba jich měli 24. Fin bodoval i v Silverstonu, čímž se na prvním místě osamostatnil s 25 závody a další může ještě přidat.

Jenomže u této statistiky je nutné připomenout, že Schumacher a Räikkönen nebodovali podle stejných pravidel. Německý závodník odjel 24 závodů na bodech v letech 2001 až 2003, kdy bodovalo jen prvních šest jezdců v cíli. Na začátku roku 2003 dokonce bodovalo už prvních osm pilotů, ale to nijak Schumacherovu statistiku neovlivnilo, protože v té sezóně dojel čtvrtý, šestý a pak nedokončil, čímž svoji šňůru přetrhnul.

Na druhé straně Räikkönen svůj rekord tvoří v době, kdy boduje hned prvních 10 jezdců. Svoji šňůru začal loni v Bahrajnu, ale hned o dva závody později v Monaku dojel devátý, což by za Schumacherovy éry znamenalo nula bodů.

Během své rekordní série Räikkönen skončil celkem šestkrát na 7. až 10. místě a z toho čtyřikrát na 9. až 10. místě, což byly v letech 2001 a 2002, respektive 2003 nebodované pozice.

Finský pilot Lotusu tedy sice přepisuje historické tabulky, ale ty kvůli změnám bodových systémů neposkytují zcela srovnatelné údaje. Ostatně možná i proto Räikkönen říká, že ho tahle statistika vůbec nezajímá.

Doporučujeme

Články odjinud