Räikkönen: Před sezónou bych to nečekal, ale pódia mi už nestačí

Räikkönen: Před sezónou bych to nečekal, ale pódia mi už nestačí

Neustále unikající první vítězství Lotusu tak trochu trápí Kimiho Räikkönena. Před sezónou byl připraven bojovat ve středu pole, ale teď ho může uspokojit jen výhra.

Když se Räikkönen loni rozhodl vrátit do formule 1, začal jednat s týmem Williams, který patřil mezi nejhorší. Jeho očekávání tedy nebyla velká, i když trochu vzrostla, když se nakonec dohodl s Lotusem.

Po osmi závodech a třech umístěních na stupních vítězů se ale jeho představy úplně změnily. "Kdybyste se mě bývali zeptali před sezónou, jestli budu spokojený s pódii, řekl bych ano, ale teď když jsem získal několik dobrých výsledků, chci víc," řekl.

"V posledních pár závodech nebyly výsledky tak dobré, jak jsem chtěl. Dojížděli jsme dobře, ale jsem zklamaný, že ještě nemám vítězství. Musíme jen dát vše dohromady a jsem si jistý, že pak přijde."

A přijít by mohlo třeba už v Británii, kde Fin vyhrál ve své mistrovské sezóně. "Když zvítězíte v Silverstonu, je to velmi dobrý pocit. Musíte udělat všechno přesně. Vyhrál jsem tam ve formuli Renault a pak s Ferrari v roce 2007. Bylo by fantastické tam znovu vyhrát, hlavně protože továrnu máme hned vedle. Jsem si jistý, že bychom měli fantastické oslavy," dodal.

Silverstonu dominují rychlé zatáčky, které Lotusu E20 sedí, ale na druhé straně bývá v Británii chladněji, což enstonský monopost moc rád nemá. Podle Romaina Grosjeana, který se mimochodem tento týden oženil, ale tým přišel ve Valencii na něco, co by mu mělo pomoci zrychlit.

"Myslím, že do Silverstonu jedeme s větší sebedůvěrou," prohlásil Francouz. "Vozu o trochu více rozumíme. Ve Valencii jsme udělali skutečný krok vpřed, lépe chápeme různé aspekty výkonnosti, což nám pomůže ve zbytku sezóny. Nemůžu se dočkat, až to aplikuji v Silverstonu."

Lotus neplánuje pro Silverstone velký balík vylepšení, přesto očekává, že bude znovu bojovat vpředu. "Úpravy, které jsme použili ve Valencii, fungovaly poměrně dobře," hodnotil technický ředitel James Allison. "Měli jsme dvě nebo tři věci, které přinesly zlepšení, a pár věcí, které chceme ještě vylepšit."

"V Silverstonu budeme mít další vylepšení vozu, kterých si všimnou jen ti velmi bystří, ale doufáme, že jsou krokem správným směrem. Po delší době budeme na trati s náročnými rychlými zatáčkami. V Mugellu, Barceloně, Sepangu a Melbourne nám to šlo celkem dobře, takže doufáme, že se E20 bude dařit."

Pokud bude během závodního víkendu chladno, Allison očekává, že by problémy se zahříváním pneumatik mohl mít vůz maximálně jen v kvalifikaci, v závodě už ne.

Doporučujeme

Články odjinud