Räikkönen patří mezi nejlépe placené jezdce formule 1, i když už v ní nezávodí

Platy jezdců formule 1 klesly kvůli finanční krizi, přesto zůstávají vysoké. Mezi nejlépe placené hvězdy patří Lewis Hamilton, Fernando Alonso, Michael Schumacher a Kimi Räikkönen, který letos soutěží v rallye.

Získat oficiálně údaje o odměnách pilotů není možné, takže veškerá čísla jsou vždy výsledkem odhadů a zákulisních informací. Zmapovat současnou situaci se pokusil James Allen a zjistil při tom několik zajímavostí.

Plat jezdce formule 1 se obvykle skládá z fixní a bonusové složky. Většinou platí, že 70 % příjmů je stálých a 30 % tvoří odměny za výsledky v závodech. Výjimku zřejmě tvoří Red Bull, který údajně platí fixně jen 40 % a 60 % jsou bonusy. Mark Webber a Sebastian Vettel dostávají jako základ oba shodně 3,5 miliónů eur za rok, přičemž na bonusech si můžou vydělat zhruba stejnou částku.

V loňské sezóně došlo k mnoha přestupům a týmy tlačily na snižování platů kvůli finanční krizi. Manažeři jezdců si proto sdělovali některé informace z vyjednávání, aby se při dohadování odměn pro své svěřence nenechali stlačit zbytečně nízko. Recesi se vyhnul Lewis Hamilton, protože svoji pětiletou smlouvu, která mu celkově přinese podle odhadů 50 miliónů eur, podepsal už v roce 2007. Od osobních sponzorů si ročně přijde na další 3 milióny.

Největší přestup zařídil tým Ferrari příchodem Fernanda Alonsa. Odhady o jeho ročním platu, na nějž se společně skládají Ferrari a Santander, se pohybují mezi 12 a 15 milióny eur. Španěl přišel do Maranella na místo Kimiho Räikkönena, kterému Ferrari zaručilo příjem v letošním roce ve výši 19 miliónů eur. Fin si našel angažmá v rallye, kde mu Red Bull a Citroën platí 10 miliónů eur, takže Italové musí doplácet 9 miliónů. V minulosti platila Scuderia mistru světa z roku 2007 částku 30 miliónů eur za sezónu.

Druhý pilot Ferrari Felipe Massa podepsal novou smlouvu letos. Ta minulá mu zaručovala 12 miliónů eur ročně, teď se jeho příjmy pravděpodobně zkrátí. Další velký přestup uskutečnil loni McLaren. Jenson Button si nyní ve Wokingu přijde na 8 miliónů eur za rok, což je nárůst o zhruba 3 milióny vůči platu od Rosse Brawna. Za časů Hondy ale pobíral srovnatelné peníze s platem od McLarenu.

Menším tajemstvím jsou zahaleny finance Michaela Schumachera. Ve zlaté éře u Ferrari pobíral kolem 25 miliónů eur ročně, v současnosti jsou jeho příjmy odhadovány na nejméně 10 miliónů eur za sezónu.

Doporučujeme

Články odjinud