Räikkönen: Nemáme stejný rozpočet jako soupeři, ale to by nemuselo vadit

Räikkönen: Nemáme stejný rozpočet jako soupeři, ale to by nemuselo vadit

Kimi Räikkönen uznal, že by se Lotusu hodilo více peněz, aby mohl lépe čelit největším stájím v boji o titul. Ale loňský rok ukázal, že to jde i s menším rozpočtem.

Enstonská stáj dokázala většinu loňské sezóny konkurovat těm nejlepším a účastnit se boje o titul. Dech jí došel až v závěru, ale bylo to zřejmě z větší části dáno spíš chybnými rozhodnutími ve vývoji, než nedostatkem peněz.

"Loni tu byl velký otazník, jestli náš tým dokáže udržet tempo vývoje větších týmů, a já si nemyslím, že jsme odvedli špatnou práci," hodnotil Räikkönen.

Po vítězství v letošním prvním závodě je tu stejný otazník. "Samozřejmě to pro nás nebude snadné. Jsem si jistý, že máme lidi a nástroje na to, abychom to dokázali."

Finance ale zůstávají důležité. "Rozpočet je vždy faktorem a není tajemstvím, že nemáme stejné peníze jako Ferrari, Red Bull nebo Mercedes. Kdybychom měli víc sponzorů, jsem si jistý, že bychom v souboji s těmito týmy měli větší šanci."

Lotus byl nedaleko od zisku hlavního sponzora, měla se jím stát společnost Honeywell, ale k podpisu smlouvy nakonec nedošlo. Majitel týmu Gérard Lopez vyjádřil naději, že k nějaké dohodě dojde v průběhu sezóny. Podle Räikkönena však finance nemusí být rozhodující.

"Je to dlouhá sezóna. Když děláte věci správně, může vám to jít hezky, ale jedna věc může změnit celý rok. Uděláte pár věcí trochu špatně a může to znamenat zvrat a cestu z kopce."

"Takže musíme jen normálně dělat své věci, jako loni, a vložit úsilí do nových dílů. Pokud budeme spokojení, tak si je necháme, pokud ne, musíme se jim věnovat více. Ale jak jsem řekl, zatím je to dobré, takže není důvod, proč bychom to neměli udržet."

Loni Lotusu odčerpalo nemálo zdrojů DRD, které tým doposud nenasadil. Ale pracuje na něm pořád, protože nabízí zajímavé zisky v maximální rychlosti na rovinkách.

Doporučujeme

Články odjinud