Räikkönen málem skončil v NASCAR, ale nechtělo se mu stěhovat do USA

Räikkönen málem skončil v NASCAR, ale nechtělo se mu stěhovat do USA

Kimi Räikkönen mohl naplnit svoji touhu po závodění v zámořské sérii NASCAR, kterou si loni vyzkoušel, a do formule 1 by se nevrátil. Ve Spojených státech by ho ale čekal až moc nabitý program.

Räikkönen se do formule 1 vrací po dvou letech a vysvětluje to tím, že v rallye nemohl uspokojit svoji touhu bojovat s ostatními jezdci přímo. Že mu něco takového schází, si uvědomil loni, když si vyzkoušel závody NASCAR. Proč tedy nezačal soutěžit v USA?

"Opravdu jsem si to tam užil," řekl pro Autosport. "Ale tam je hlavní, že když chcete závodit celou sezónu, musíte se přestěhovat do USA. Kdyby tam bylo méně závodů a bylo by možné mezi nimi zůstat v Evropě, tak bych to asi býval realizoval."

Sezóna NASCAR čítá téměř 40 závodů, což je dvojnásobek Grand Prix formule 1. To je hlavní rozdíl, podle Räikkönena je totiž americká soutěž velmi kvalitní a náročná.

"Je to úplně něco jiného. Týmy jsou velmi profesionální a užil jsem si to," řekl ke svým zámořským zkušenostem. "Bylo to něco, co bych si v budoucnu asi rád zopakoval. Závodění bylo dobré."

"Ani nemyslíte na to, že jezdíte jen na oválech, protože závodíte s mnoha vozy. Zdá se to být prosté, že budete jen jezdit dokola a budete rychlí, ale je to stejné jako ve formuli 1, ty nejmenší detaily dělají rozdíl. Časy jsou tak vyrovnané, že vás ztráta jedné desetiny sekundy odsune o 20 míst dozadu, takže i tady je těžké být vpředu."

Doporučujeme

Články odjinud