Räikkönen i přes kontakt se zdí skončil druhý

Räikkönen i přes kontakt se zdí skončil druhý

Druhý v cíli Kimi Räikkönen z Ferrari měl podle svých slov štěstí, že Velkou cenu Ázerbájdžánu vůbec dokončil, když v závěru závodu "v plné rychlosti" narazil do zdi. Jeho týmovému kolegovi Sebastianu Vettelovi nevyšel útok na první místo a skončil až čtvrtý.

Fin nejprve přečkal incident s Estebanem Oconem v prvním kole, po kterém si dojel pro nejlepší umístění v sezóně a navázal na svá třetí místa z Austrálie a Číny. Měl přitom štěstí, když tři kola před cílem v poslední rychlé zatáčce narazil se svým vozem do zdi.

„V prvním kole po restartu jsem v tom malém zalomení v nájezdu na cílovou rovinku v plné rychlosti trefil zeď na vnitřní straně zatáčky. Měl jsem docela štěstí, že jsem si neurazil přední kolo. Čekal jsem, že docela rychle upadne, ale měl jsem štěstí,“ řekl po závodě Räikkönen.

Velmi blízko zdi měl přitom Räikkönen ještě před samotným startem, když v nájezdu na startovní rošt málem narazil do bariéry.

„Měl jsem spoustu těsných momentů. Jeli jsme tak trochu na hraně, nebylo to nejjednodušší. Nebylo to nejpříjemnější, některá kola byla velmi dobrá a v dalších jsem se musel snažit, abych netrefil zeď. Možná dnes určité věci hrály v náš prospěch, ale cokoliv se stalo vpředu, tak v mnoha ohledech si za to mohli sami.

Red Bully, podívejte, co dělali. Byl jsem si jistý, že později se něco stane, když se dostali tak blízko sebe. My se problémům vyhnuli. V takovém závodě s vědomím toho, co se stalo vloni, se to vyplatí.“

Z kolize s Oconem v prvním kole viní Räikkönen pilota Force India.

„Byl jsem na vnitřku zatáčky a nevím, jestli mě neviděl, ale zkrátka zatočil. On z toho vyšel hůře. Myslel jsem, že ví, že tam jsem, protože jsem byl vedle něj. Poškodili jsme si přední křídlo a pneumatiku.“

Vettel: Musel jsem to zkusit

Jeho týmový kolega Vettel se při posledním restartu závodu pokusil v první zatáčce zaútočit na vedoucího Valtteriho Bottase, ovšem brzdil příliš pozdě, zablokoval přední kola a propadl se až na čtvrté místo, na kterém závod také dokončil.

Vettel jel na čele závodu až do výjezdu Safety caru, kterého Bottas využil k postupu na první místo. Při restartu čtyři kola před cílem se Vettel pokusil na první pozici vrátit, ale pokus mu nevyšel.

„Jsem rád, že jsem to zkusil, ale nejsem rád, že to nevyšlo, ale já to musel zkusit,“ řekl Vettel.

„Nemyslím si, že by to bylo přehnaně optimistické zkusit to na vnitřek. Nebyl jsem příliš dlouhý na brzdách, jinak bych tu zatáčku vůbec nevytočil, ale já to zvládl, těsně.

Neměl jsem na vybranou. Lewis (Hamilton) byl vpravo, takže jsem ho nemohl zavřít. Valtteri byl přede mnou, nechal mi místo. Byl jsem trochu v pasti, protože jsem nevěděl kdy brzdit. Máme své referenční body a ty jsou vpravo - obrubník, tabule na zdi, vlevo se nemáme podle čeho řídit. Měl jsem slušný restart, viděl jsem prostor na vnitřku, ale bohužel jsem probrzdil. Bez toho probrzdění si myslím, že bych tu zatáčku zvládl a byl by to dobrý manévr.“

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud