Räikkönen: Formule 1 se vůbec nezměnila. Není důvod, abych měl problémy

Räikkönen: Formule 1 se vůbec nezměnila. Není důvod, abych měl problémy

Kimi Räikkönen je přesvědčený, že po dvouleté absenci nebude mít při návratu do formule 1 stejné potíže jako Michael Schumacher, který se vrátil v roce 2010.

Räikkönenův návrat si přímo říká o srovnání s tím Schumacherovým, i když sedminásobný mistr světa byl pryč o rok déle. Když se Schumacher vrátil k Mercedesu, měl potíže si zvyknout na novou formuli 1, a výkony připomínající jeho největší slávu začal pravidelně podávat až v druhé polovině loňského roku. Räikkönen však srovnání s pilotem Mercedesu odmítá.

"Myslím, že se formule 1 vůbec nezměnila," řekl pro Autosport. "Všichni jsme jiní a já se nemusím srovnávat s tím, co udělal (Schumacher) a jak těžké nebo snadné to pro něj bylo (návrat)."

Fin si to troufá říct po dvoudenním testu ve Valencii, ve kterém jezdil s Renaultem R30 (sezóna 2010) na předváděcích pneumatikách Pirelli.

"Sice nemělo KERS a DRS, ale s KERS už jsem jezdil," připomněl. "Je to jen tlačítko. Stejné je to s DRS. Musíte to mačkat, ale jakmile to děláte chvíli, stane se to automatické. Nemyslím, že by to bylo těžké."

Räikkönenovy výsledky by tedy měly záležet především na výkonnosti vozu. Finský závodník žádná velká očekávání nemá, ale doufá, že se Lotus zlepší nejen díky zákazu foukání difuzorů.

"Loni tým začal dobře," podotkl. "Doufáme, že nové auto bude silné, ale pravidla jsou trochu jiná, takže nikdy nevíte. Ať už postavíme cokoliv, chceme to maximálně využít a zlepšovat. Uvidíme, jak to půjde v testech, tam bychom měli získat slušnou představu."

"V týmu jsou příjemní lidé, hodně v pohodě a bylo příjemné s nimi pracovat. Užijeme si zábavu a doufejme, že budeme mít dost dobré auto, abychom mohli bojovat."

A bojovat je to, co chce Räikkönen ze všeho nejvíc. Proto se vrátil na okruhy. "Chtěl jsem závodit a formule 1 je v tomto ohledu největší sport," uvedl. "Bylo to snadné rozhodnutí. Pokud máte příležitost ve formuli 1, měli byste se chopit jí, spíš než něčeho jiného."

"Když jsem jel závody v NASCAR, to závodění jsem si užíval a chtěl jsem víc. Opravdu jsem si užil závodění s ostatními, a to je to, co mi scházelo. V tu dobu jsem se rozhodl, že pokud nastane dobrá příležitost, asi se vrátím (do F1)."

"Když chcete závodit, je to ta nejvyšší úroveň, takže tu chcete být, pokud máte tu možnost. Poté, co to nevyšlo s Williamsem, jsme měli jednání s Lotusem. Stalo se to celkem rychle, všichni byli spokojení."

Doporučujeme

Články odjinud