Räikkönen byl kvůli nelegálnímu vozu vyloučen z kvalifikace

Räikkönen byl kvůli nelegálnímu vozu vyloučen z kvalifikace

Přední část podlahy se při působení zátěže ohýbala o více než pět milimetrů, což nevyhovuje pravidlům. Lotus byl kvůli podání vysvětlení povolán před komisaře, ale neuspěl. [AKTUALIZOVÁNO]

Společně s vozem Kimiho Räikkönena byl testován také monopost Nica Hülkenberga. Ten byl však na rozdíl od Finova lotusu označen za vyhovující. V podobné situaci se Lotus letos již ocitl. V Maďarsku se příliš ohýbala přední část podlahy Romaina Grosjeana. Ukázalo se však, že k ohybu docházelo kvůli poškození způsobeném jízdou po obrubníku.

Lotus se hájil stejným způsobem jako v Maďarsku - za potíže prý mohly obrubníky. Tentokrát to však stewardy neobměkčilo a Räikkönen odstartuje z chvostu pole.

"Komisaři vyslyšeli tým, podle kterého kontakt s obrubníkem způsobil zlom v inkriminované oblasti. Nebylo však prokázáno, že zmiňovaný incident skutečně stál za selhání v testu," stálo v oficiálním prohlášení FIA.

Původně měl finský pilot startovat z páté pozice, což představuje jeho nejlepší kvalifikační výsledek od Velké ceny Německa. Obhajoba loňského vítězství se tak čtyřiatřicetiletému závodníkovi značně ztíží.

Doporučujeme

Články odjinud