Räikkönen a Ricciardo penalizováni za nesprávnou pozici před restartem Q2

Räikkönen a Ricciardo penalizováni za nesprávnou pozici před restartem Q2

Kimi Räikkönen a Daniel Ricciardo byli penalizováni ztrátou dvou míst na startovním roštu Velké ceny Kanady za zaujetí nesprávné pozice na konci boxové uličky před restartem druhé části kvalifikace.

Kimi Räikkönen a Daniel Ricciardo dostali penalizaci dvou míst na startovním roštu za nesprávné řazení na konec boxové uličky před restartem druhé části kvalifikace na Velkou cenu Kanady v Montrealu. Původně byli vyšetřováni ještě Jean-Eric Vergne, Pastor Maldonado a Sergio Pérez, ale ti vyvázli bez trestu.

Druhá část kvalifikace byla zastavena po havárii Felipeho Massy ve třetí zatáčce, když zbývaly zhruba dvě minuty do konce. Jezdci tak měli po restartu čas na jediné měřené kolo. Všech patnáct pilotů se proto seřadilo na konci boxové uličky a někteří se rozhodli vybočit z řady a připravit si výhodnější pozici pro závěrečný boj o postup mezi elitní desítku. Vznikly tak vedle sebe tři pruhy.

Vzhledem k tomu, že oba penalizovaní jezdci spolu na roštu těsně sousedí, ve skutečnosti oba ztratí jen jedno místo. Tresty jsou totiž dle řádu FIA udělovány postupně, nikoliv současně. Räikkönen se tedy nejdříve posunul z devátého na jedenácté místo, takže se na devátou příčku posunul původně desátý Ricciardo a na desátou původně jedenáctý Nico Hülkenberg. Ricciardo byl ovšem penalizován stejným trestem jako Fin, takže se ze své nově získané deváté pozice posunul na jedenáctou, deváté místo po něm zaujal Hülkenberg a desáté Räikkönen. Fin, který byl vyšetřován také za podobný prohřešek ve třetí části kvalifikace, ale za ten potrestá nebyl, tedy do závodu odstartuje z desáté a Australan z jedenácté příčky.

Doporučujeme

Články odjinud