Räikkönen a Pérez se o Monaku stále neshodnou a vzájemně se obviňují

Räikkönen a Pérez se o Monaku stále neshodnou a vzájemně se obviňují

Dva týdny mezi závody v Monaku a Kanadě nic nezměnily na postojích Kimiho Räikkönena a Sergia Péreze k jejich kolizi v šikaně za tunelem.

Räikkönen vidí incident pořád stejně. "Nemohl jsem nic dělat, leda že bych jel rovně. Ve své vlastní stopě jsem mohl zatáčku snadno projet, ale on evidentně přijel moc rychle a nedokázal zastavit."

"Moje stopa v každém případě vedla prostředkem trati, takže se přede mě nemohl dostat, pokud bych neuhnul. A já nemám pocit, že bych měl uhýbat, pokud někdo jiný jede moc rychle. Už jsem to udělal asi pět nebo šest kol předtím, čistě proto, že jsem viděl, že přijíždí moc rychle a že by do mě narazil."

"Bodově to zabolelo, ale necítím se teď jinak. Nemění to nic na skutečnosti, že nám pos*al závod. Pokud se mě zeptáte od teď za rok, závěr bude stejný. Jistě, získali jsme jeden bod zpět, ale to nemění nic na tom, že neměl pravdu."

"Věděl jsem, že to zkusí, proto jsem v každém kole brzdil na stejném místě a jezdil prostředkem trati. On určitě věděl, kde budu a jakou stopou pojedu."

Fin nesouhlasí ani s názorem FIA, že se jednalo závodní incident. "Mluvil jsem se stewardy a ti si mysleli, že šlo o závodní záležitost. Ale já to tak nevidím. Řekli, že jsem neudělal nic špatně, ale někdo musel udělat něco špatně."

"Ale nemyslím, že to něco změní. Vím, že Charlie (Whiting) mluvil s Pérezem. Nevím, o čem mluvili, ale samozřejmě si nemyslím, že se to změní."

Räikkönen na závěr nepřímo potvrdil slova Fernanda Alonsa, že se v agresivitě jednotlivých závodníků projevuje to, o co bojují. Kandidáti na titul jsou opatrnější.

"Na některé si musíte dávat pozor, protože jim nemůžete věřit. Když vezmu asi pět prvních jezdců, věříte jim a víte, že když tu budou, nezatočí do vás, že budou závodit férově."

"Můžeme být tvrdí, ale i féroví. Je OK být agresivní, ale za předjížděcím manévrem musí stát nějaká myšlenka, dokonce i když jste agresivní, a ne jen doufání, že uhne stranou. Víte, že někteří jezdci budou závodit tvrdě a férově, ale u některých jistě nevíte, co máte čekat."

Na druhé straně Sergio Pérez si také stojí za svým. "Udělal jsem pár manévrů na hranici, což nakonec skončilo špatně. Takový výsledek jsem neočekával," přiznal. "Ale myslím, že ty moje manévry byly správné. Neudělal jsem nic hloupého."

Räikkönen  v Monte Carlu řekl, že by Pérezovi měl dát někdo pěstí, aby si uvědomil, že se tak nezávodí. "To bylo jen po závodě," reagoval Mexičan. "Nakonec jsme lidé, jste velmi naštvaní a hned chcete někoho zkritizovat. Já jsem měl pocit, že on mi zničil závod, on měl pocit, že já zničil jeho závod, takže je velmi snadné hned po závodě udělat nějaký komentář."

Na závěr ale přiznal, že tak trochu počítal s opatrností svých soupeřů. "Když se podíváte na moje manévry, udělal jsem lidem, jako jsou Jenson, Fernando a Kimi, kteří skutečně pomýšlí na šampionát, takže mě nenapadlo, že Kimi zavře dveře. Ale nakonec se to stalo. Půjdu dál a těším se na skvělý závod tady."

Doporučujeme

Články odjinud