Purnell: FIA nemá vůli zavést změny, aby byla formule 1 divácky atraktivní

Podle bývalého konzultanta FIA Tonyho Purnella hrozí, že se nudný průběh závodů bude opakovat, protože federaci schází vůle bojovat a zavést změny, které by formuli 1 zatraktivnily.

"Hlavní příčinou je skutečnost, že ty vozy nejsou dobré závodní vozy, formule jsou špatně navržené," řekl Purnell pro AP. "Schází vůle líbit se publiku. Smutné je, že řešení existují, ale nikdo není dost statečný, silný nebo možná přesvědčený, aby s tím něco dělal. Když vidí, jaké je čeká dohadovaní při zavádění změn, jen si povzdechnou a řeknou: ´No, v tomhle souboji se mi bojovat nechce.´"

Peter Wright, jenž pracuje pro FIA jako poradce, Purnellův názor potvrdil. "Je to jako změna klimatu. Musí se to zhoršit, než se to bude moci zlepšit," řekl. "Musí se to zhoršit natolik, aby lidé měli skutečnou vůli dělat věci, které by normálně nedělali."

Podle Wrighta se vozy formule 1 můžou kvůli současné aerodynamické konfiguraci předjíždět, jen když je pronásledovatel o dvě sekundy rychlejší než monopost před ním. Samozřejmě vyjma případů, kdy se pilot dopustí chyby.

Kromě změn na vozech se také čím dál častěji hovoří o úpravách okruhů, protože ty mají rovněž velký vliv na to, jak se jezdcům daří předjíždět. FIA proto ustanovila pracovní skupinu, která se touto záležitostí zabývá.

Doporučujeme

Články odjinud