Prvním kandidátem na vyškrtnutí z kalendáře je Turecko

Prvním kandidátem na vyškrtnutí z kalendáře je Turecko

Formule 1 má v následujících letech postupně zavítat do Indie, USA a Ruska. Místo novým destinacím musí uvolnit některé současné okruhy, žhavým kandidátem na vyřazení je turecký Otodrom.

Bernie Ecclestone má v plánu nepřekročit 20 závodů za sezónu, takto početný kalendář byl schválen pro příští rok, kdy se poprvé uskuteční Grand Prix Indie. "Myslím, že najdeme způsob, jak to udržet na dvaceti," řekl šéf formule 1 pro Guardian. Vzhledem k příchodu GP USA v Austinu a GP Ruska v Soči však bude nutné v kalendáři škrtat.

"Možná se někteří rozhodnou, že potřebují přestávku, protože to pro ně nefunguje z obchodního hlediska. Dobrým příkladem je asi Turecko," uvedl Ecclestone. "Postavili neuvěřitelný okruh, možná dokonce nejlepší, ale veřejnost moc nadšená není. Nevím proč."

V bezpečí ale nejsou ani tradiční evropské destinace. Všechny okruhy musí každoročně platit poplatky za formuli 1 ve výši 20 až 40 miliónů dolarů, což se často neobejde bez vládní podpory z peněz daňových poplatníků. Mohlo by tedy z kalendáře zmizet například Spa? "Jistě. Pokud by ho nepodporovala tamní vláda, asi by bylo vyřazeno, protože by si to nemohli dovolit," odpověděl Ecclestone.

"Stejné je to s britskou Grand Prix. Nejhorší je, že vláda utratila jmění za olympiádu, která tu bude jen krátce, a po pár týdnech se na ní zapomene, zatímco mohla podpořit Silverstone a zajistit, že tu britská Grand Prix bude navždy. Na olympiádě jsou dobré jen zahajovací a ukončovací ceremoniály. Je to roztomilý šoubyznys. Jinak je to absolutní nesmysl."

Letošním přírůstkem v kalendáři je korejský Jeongam. Výstavba okruhu se velmi zpozdila, ale Ecclestone tvrdí, že vše bude v pořádku. Závod se se pojede. Existují obavy, že by se do podobných problémů mohla příští rok dostat Indie. Šéf formule 1 si však za novými destinacemi stojí. "Jsme světový šampionát, takže samozřejmě musíme být v různých částech světa. Nakonec převládl zdravý rozum a rozšířili jsme se. Bylo to jen o odvaze to udělat," řekl.

V souvislosti se změnami v kalendáři bývá Ecclestonovi vytýkáno, že se primárně řídí tím, který okruh nabídne více peněz. V nedávném rozhovoru šéf formule 1 uvedl, že nikdy nic nedělal pro peníze. Ale nepopírá, že formule 1 je byznys. "Nepřináší mi to osobní uspokojení, protože v této práci nevyhráváme závody nebo tituly. Jsem jako většina lidí v byznysu. Na konci roku se ohlédnete zpět a podle zisků společnosti zjistíte, jak jste byli úspěšní. To je vše," uzavřel.

Doporučujeme

Články odjinud