První vítězství sezóny získal v Santiagu Sam Bird

První vítězství sezóny získal v Santiagu Sam Bird

Vítězství ve třetím závodě sezóny formule E 2018/2019 získal v čilském Santiagu Sam Bird s monopostem Virgin. Pro Brita to je druhé pódiové umístění v řadě po třetím místě z Marrákeše a v celkovém pořadí se již vyhoupl do čela tabulky jezdců.

Kvalifikace

Na poměrně špinavé městské trati v Santiagu postoupili z úvodní části kvalifikace do super pole Daniel Abt, Sam Bird, Lucas di Grassi, Sébastien Buemi a poprvé v kariéře také Pascal Wehrlein se Stoffelem Vandoornem.

Nejlepší výkon v závěrečném rozstřelu o pole position předvedl Lucas di Grassi s monopostem Audi, Brazilce však následně postihla penalizace a propadl se až na konec startovního roštu.

První místo na startu tak dodatečně získal Sébastien Buemi, kterého v první řadě doplnil Pascal Wehrlein s Mahindrou. Němec z indického týmu byl dnes celý den rychlý a v úvodní části kvalifikace dokonce zaznamenal vůbec nejlepší čas.

Průběh závodu

Start pětačtyřicetiminutového závodu proběhl bez větších komplikací. Sébastien Buemi si pohlídal své první místo a ihned se začal pokoušet o budování náskoku na své pronásledovatele.

Sam Bird startoval čtvrtý a hned po zhasnutí červených světel se začal prokousávat směrem vzhůru. Brit s fialovým vozem týmu Virgin nejprve předjel Daniela Abta a posléze se dokázal dostat i na druhé místo na úkor Pascala Wehrleina.

Bird se osamostatnil na druhém místě, vytvořil si přibližně sekundový odstup na třetí Mahidru Pascala Wehrleina a s podobným odstupem kroužil za vedoucím Nissanem Sébastiena Buemiho.

Z celé vedoucí trojice se Sam Bird jako první odhodlal k využití „attack“ módu a přiblížil se k vedoucí pozici Buemiho. Švýcar však tomuto tlaku odolal a svoji první příčku nikomu nepřenechal.

Po neúspěšném ataku ze strany Sama Birda, kterému se Buemi i s nižším výkonem ubránil, však nakonec švýcarský pilot stejně o první příčku přišel.

Švýcarský pilot Nissanu v defenzivní stopě před dotírajícím Birdem udělal chybu na výjezdu z jedné ze zatáček a kolidoval s bariérou. Poničený vůz ještě Buemi dovezl do boxů, poté ovšem musel definitivně odstoupit.

Na první místo se tak dostal Sam Bird, který skončil třetí v minulém závodě v Marrákeši. Britský pilot však již v závěrečných minutách závodu nemohl využít „attack“ mód, díky čemuž musel čelit tvrdému tlaku ze strany druhého Wehrleina, který si mód zvýšeného výkonu naopak pošetřil až do posledních kol.

Nejmladší šampion DTM v historii Pascal Wehrlein nicméně své rychlostní výhody nedokázal využít a naopak musel zpomalit a chladit vůz, ve kterém se začala přehřívat baterie.

Sam Bird díky tomu s vozem týmu Virgin dojel do cíle na prvním místě s více než šestisekundovým náskokem na druhého Wehrleina, který tak získal své první pódium ve formuli E v kariéře již ve svém druhém závodě.

Třetí původně dojel do cíle Alexander Sims s monopostem BMW, ten ovšem po skočení závodu díky penalizaci za způsobení nehody s Edoardem Mortarou klesnul pořadím až na sedmou příčku.

Díky tomu mohl v cíli na třetí nejvyšší stupínek nakonec vystoupit Daniel Abt ze stáje Audi Sport Abt Schäffler.

Sezóna formule E bude pokračovat čtvrtým závodem 16. února na Autódromo Hermanos Rodríguez v Mexico City.

Výsledky

P Jezdec Tým Čas / ztráta Kola
Sam Bird Virgin / Audi 47:02.511 36
Pascal Wehrlein Mahindra 6.489 36
Daniel Abt Audi 14.529 36
Edoardo Mortara Venturi 17.056 36
Robin Frijns Virgin / Audi 20.276 36
Mitch Evans Jaguar 23.755 36
Alexander Sims BMW 27.590 36
J.d'Ambrosio Mahindra 41.984 36
Oliver Turvey NIO 45.059 36
10  José María López Penske 45.376 36
11  Nelson Piquet Jr. Jaguar 48.635 36
12  Lucas di Grassi Audi 1:03.552 36
13  André Lotterer DS 1:14.706 36
14  Gary Paffett HWA 1 kolo 35
Oliver Rowland Nissan   31
A.F.da Costa BMW   23
Jean-Éric Vergne DS   22
Sébastien Buemi Nissan   21
S.Vandoorne HWA   17
M.Günther Penske   12
Felipe Massa Venturi   12
Tom Dillmann NIO   10

Foto: Formula E

Doporučujeme

Články odjinud