První vítězství pro BMW získal v Rijádu Antonio Felix da Costa

První vítězství pro BMW získal v Rijádu Antonio Felix da Costa

Saudskoarabský Rijád byl dnes svědkem historicky prvního závodu formule E na blízkém východě. Skvělý závodní víkend má za sebou pilot BMW Antonio Felix da Costa, který dokázal vyhrát kvalifikaci a následně i závod.

Sobotní program ovlivnilo počasí

Jezdci a týmy formule E dnes měli původně absolvovat dva volné tréninky, kvalifikaci a závod. Tento program však byl významně ovlivněn deštivým počasím, kvůli kterému se obě tréninkové session musely zrušit.

Jezdcům byl poté dán k dispozici vložený krátký trénink, který byl zařazen těsně před kvalifikaci. I její formát musel být kvůli počasí pozměněn, místo tradičních čtyř skupin jsme viděli piloty rozdělené pouze na dvě poloviny. O pořadí na startovním roštu poté rozhodly časy ze skupinové fáze, protože byl zrušen i superpole pro nejrychlejších šest.

Nejlepší kvalifikační čas zajel Portugalec da Costa s BMW, díky čemuž získal tři body do šampionátu. V první řadě na startu ho doplnil Jose Maria Lopez s monopostem Dragon, který poskočil na druhé místo díky penalizaci Toma Dillmanna.

Průběh závodu

Po startu závodu dokázali udržet první dvě pozice Antonio Felix da Costa a Jose Maria Lopez, na první dvojici se však tlačil Sebastien Buemi s Nissanem a Stoffel Vandoorne s nejlepším monopostem týmu HWA.

Bleskový postup pořadím zaznamenaly oba vozy týmu Techeetah, úřadující šampion Jean-Éric Vergne i jeho týmový kolega Andre Lotterer se brzy zapojili do boje o stupně vítězů. Pořadím významně poskočil i Jerome d’Ambrosio s Mahindrou, čelo závodu naopak vyklidil Vandoorne.

Souboje o druhé místo mezi Buemim a Lopezem využili Vergne s Lottererem, kteří se na soupeřící dvojici dotáhli a následně se přes ní i „přesypali“ a zaujmuli dvě průběžné pozice na stupních vítězů. V čele závodu mezitím kroužil da Costa s vozem BMW.

Monoposty Techeetah dnes byly velmi rychlé, což na trati dokazoval především Jean-Éric Vergne, který brzy začal dotahovat i vedoucí BMW s portugalským pilotem za volantem. Francouzský pilot po vymazání ztráty na da Costu i zaútočil a dostal se před něj do vedení v závodě.

Vergne zajížděl ve vedení skvělé časy a postupně si začal budovat náskok na zbytek startovního pole, jeho snaha ovšem přišla vniveč, protože za porušení technických pravidel dostal penalizaci průjezdu boxovou uličkou. Je zajímavé, že za stejný prohřešek, který nebyl zatím nijak blíže konkretizován, bylo v jednu chvíli potrestáno průjezdem boxy hned několik pilotů včetně Vergnova týmového kolegy Lotterera.

Vergne s Lottererem ale po návratu na trať příliš neztráceli, protože si v rámci vedoucí skupiny dokázali vybudovat velmi solidní náskok na další piloty mimo nejlepší sedmičku. Po Vergnově penalizaci se nicméně do vedení vrátil Antonio Felix da Costa.

Francouzský pilot týmu Techeetah a bývalý jezdec stáje Toro Rosso ve formuli 1 však zavelel k působivé stíhací jízdě a začal se probíjet zpět až na stupně vítězů. Vergne si poradil s Evansem v Jaguaru i s d’Ambrosiem v Mahindře a ocitl se na druhé pozici za da Costou.

Závěr závodu byl ovlivněn výjezdem safetycaru po nehodě Jose Marii Lopeze, který u svého vozu Dragon zlomil zavěšení levého zadního kola a slibně rozjetý závod pro něj skončil.

Po restartu závodu se Jean-Éric Vergne ještě pokoušel zaútočit na Antonia Felixe da Costu, leč neuspěl a musel se spokojit se druhým místem. Portugalský pilot BMW tak získal vítězství pro bavorskou automobilku hned v jejím úvodním závodě ve formuli E. Za druhým Vergnem poté dojel třetí Jerome d’Ambrosio s Mahindrou.

Brazilec Felipe Massa, který dnes s vozem týmu Venturi debutoval ve formuli E, nezajel špatný závod, nicméně i vinou smůly dojel až na čtrnáctém místě. Druhý debutant se vztahem k formuli 1 Stoffel Vandoorne dnes po penalizaci dojel sedmnáctý.

Sezóna formule E 2018/2019 bude pokračovat druhým závodem 12. ledna v Marrákeši.

Foto: Formula E

Výsledky

P Jezdec Tým Čas / ztráta Kol
A.F.da Costa BMW 46:29.377 33
Jean-Éric Vergne DS 0.462 33
J. d'Ambrosio Mahindra 4.033 33
Mitch Evans Jaguar 5.383 33
André Lotterer DS 5.579 33
Sébastien Buemi Nissan 6.625 33
Oliver Rowland Nissan 9.105 33
Daniel Abt Audi 9.819 33
Lucas di Grassi Audi 10.936 33
10  Nelson Piquet Jr. Jaguar 11.564 33
11  Sam Bird Audi 11.747 33
12  Robin Frijns Audi 12.189 33
13  Oliver Turvey NIO 13.104 33
14  Felipe Massa Venturi 13.610 33
15  Tom Dillmann NIO 14.273 33
16  M.Günther Penske 16.161 33
17  S.Vandoorne Venturi 20.013 33
18  Alexander Sims BMW 47.712 33
19  Edoardo Mortara Venturi 1 kolo 32
José María López Penske   25
Gary Paffett Venturi   9
Felix Rosenqvist Mahindra   8

Doporučujeme

Články odjinud