Průtokoměry už nebudou jednotné, výrobci mají možnost volby

Průtokoměry už nebudou jednotné, výrobci mají možnost volby

Týmy formule 1 si budou moci vybrat mezi průtokoměry od dvou společností.

Od loňské sezóny a nástupu nových pohonných jednotek je omezen maximální průtok paliva na 100 kg/h. To měří speciální průtokoměry. Hned úvodní podnik loňské sezóny přinesl problém, když byl z domácí GP Austrálie diskvalifikován Daniel Ricciardo. Pak už se problémy v takovém rozsahu neopakovaly.

Průtokoměr nemůže dodávat každý nebo si je samozřejmě nemohou týmy vyrábět samy. Jsou to přísně homologovaná zařízení. Až dosud byla jejich jediným dodavatelem firma Gill Motorsport Systems.

V létě loňského roku se ale o slovo přihlásila konkurenční Sentronics. Ta nabídla vlastní průtokoměr, který je založen stejně jako ten od Gillu na ultrazvuku, ale je o něco lehčí, levnější a hlavně přesnější díky jinému způsobu měření a novým komponentům. Za projektem stáli dva bývalí zaměstnanci společnosti Gill Sensors.

Byla to rok dlouhá cesta, ale nyní FIA dala společnosti Sentronics Limited zelenou. Týmy nebo spíše výrobci pohonných jednotek tak mají nyní na výběr ze dvou dodavatelů. První konzultace už podle Motorsport.com proběhly a brzy budou průtokoměry testovány na dynamometrech.

Průtokoměr byl homologován nejen pro F1 ale také pro WEC.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud