Proton stále má právo na koupi podílu v týmu Lotus, říká skupina Lotus

Proton stále má právo na koupi podílu v týmu Lotus, říká skupina Lotus

Skupina Lotus se důrazně ohradila proti několika informacím, které o ní byly v posledních dnech zveřejněny. Opřela se při tom mimo jiné do Caterhamu.

Majitel týmu Lotus Gérard Lopez prohlásil, že se se skupinou Lotus dohodl na ukončení sponzorství týmu, přičemž zároveň převzal zpět opční právo na koupi podílu v týmu.

Podle skupiny Lotus to není pravda. Tvrdí, že týmu Lotus půjčila 30 miliónů liber, za které tým ručí vlastním majetkem. "Navíc Proton (dnes už bývalý majitel skupiny Lotus) i nadále drží práva na odkup 10% podílu v týmu formule 1. Opce na dalších 10 % se aktivuje, pokud tým nebude plnit své úvěrové závazky vůči Protonu," uvedla skupina Lotus ve svém prohlášení.

Britsko-malajsijská automobilka zároveň odmítla, že by už nebyla zapojená do formule 1. "Branding, marketingová práva a navazující aktivity zůstávají novou dohodou (s Lopezem) nedotčené až do roku 2017. Kromě používání obchodní značky a statusu hlavního sponzora má skupina Lotus také exkluzivní licenci na veškeré týmové zboží Lotusu F1."

Ve své tiskové zprávě skupina Lotus také tvrdě zkritizovala tým Caterham a jeho majitele Tonyho Fernandese. Ten podle ní stojí za falešnými zprávami, podle kterých Dany Bahar už není výkonným ředitelem skupiny Lotus a Dato' Sri Syed ředitelem Protonu. Oba ve svých funkcích stále jsou.

Bez úhony neunikl ani novinář Joe Saward. Skupina Lotus ho obvinila z podávání zkreslených informací. Podle ní není nezávislým novinářem, protože je nevýkonným ředitelem skupiny Caterham. Saward okamžitě namítl, že působí jen jako poradce, což o sobě nikdy netajil, a že jeho novinářská práce tím ovlivněna není.

Nakonec skupina Lotus důrazně popřela, že by na ni byla uvalena nucená správa. Přiznává, že si prochází těžkými časy, ale ne tak špatnými, jak bývá uváděno.

Svoji ofenzivně laděnou tiskovou zprávu automobilka doplnila i jedním vtipem. "Technický šéf Caterhamu Mike Gascoyne je nezvěstný. Víte proč? Hledá těch 30 až 40 bodů, které předpovídal pro loňskou sezónu."

Doporučujeme

Články odjinud