Proton chce zabránit Fernandesovi v používání názvu Lotus v příští sezóně

Proton chce zabránit Fernandesovi v používání názvu Lotus v příští sezóně

Spor o jméno Lotus, který jsme před časem avizovali, právě začal. Malajsijská automobilka Proton tvrdí, že nikdo jiný nemá právo používat název Lotus v jakékoliv formě, proto vstoupí do bitvy s Tonym Fernandesem.

Fernandes závodí v letošní sezóně s týmem Lotus Racing. Název získal od majitele značky Lotus, což je malajsijská Group Lotus, potažmo malajsijská automobilka Proton. Obě strany se ale rozhádaly, a proto Proton už nechce Fernandese nechat používat název Lotus.

Fernandes tuto skutečnost anticipoval a koupil název Team Lotus, který vlastnil David Hunt. Proton ale tvrdí, že zbytečně, protože podle něj je na světě jen jeden Lotus a ten nebude bez svolení malajsijské automobilky nikdo používat.

"Jsme přesvědčeni, že značka Lotus patří dnes ve formuli 1 k nejcennějším," řekl šéf Protonu a Group Lotus Nadzmi Salleh. "Majiteli této značky jsme my a podnikneme všechny nutné kroky, abychom ji ochránili. Tony Fernandes nemá právo použít značku Lotus ve formuli 1 v sezóně 2011 a my se tvrdě postavíme všem jeho pokusům použít naší značku bez našeho svolení a přestaneme sponzorovat tým Lotus Racing."

Podle automobilky Proton samostatná práva na Team Lotus Colina Chapmana neexistují, všechno na světě s názvem Lotus patří jí. Fernandes to údajně uznal tím, že pro letošní smlouvu podepsal smlouvu právě s ní.

"Se souhlasem Protonu ukončila Group Lotus licenci týmu 1 Malaysia Racing na používání názvu Lotus Racing v roce 2011 a dalších sezónách formule 1 v důsledku flagrantního a neustálého porušování podmínek licence ze strany týmu 1 Malaysia Racing, čímž docházelo k poškozování značky Lotus," dodali na vysvětlenou Malajsijci.

Doporučujeme

Články odjinud