Prost považuje nové motory za výzvu pro všechny

Prost považuje nové motory za výzvu pro všechny

Alain Prost považuje přechod formule 1 na šestiválcové turbomotory za pozitivní, lákalo by ho s nimi závodit a podílet se na jejich vývoji.

Čtyřnásobný mistr světa formule 1 z let 1985, 1986, 1989 a 1993 Alain Prost věří, že změny motorů pro formuli 1 pomohou ve velkých cenách zvýšit konkurenční prostředí. Od sezony 2014 se bude závodit s šestiválcovými turbomotory.

"Vracíme se k podstatě soutěže, kterou jsme tak trochu ztratili. V určitém období jsme měli čtyři nebo pět výrobců motorů a nebylo omezení otáček ani výkonu. Dosáhli jsme období, kdy se zdá obtížné říct, kdo má nejlepší motor. V roce 2014 bude mít nejlepší výsledky nejlepší kombinace podvozku a motoru," tuší legendární Francouz.

Podle něj rozhodne, kdo se dokáže změnám nejlépe přizpůsobit. "Při používání tohoto systému budete určitě muset dělat některé věci jinak. Tlačit a dobře řídit bude vždy důležité, ale teď bude možná potřeba více. Bude tu další práce, zejména na začátku, kdy budete potřebovat všemu porozumět," upozornil. "Nikdy jsem si v posledních letech neříkal, že by bylo dobré závodit, ale před sezonou 2014 si říkám, že bych se toho býval rád účastnil."

Osmapadesátiletý Francouz, který v posledních letech třikrát vyhrál prestižní sérii automobilových závodů na sněhu a ledě Trophée Andros, je vývojem nových motorů fascinován. "Někteří jezdci jsou velmi motivováni, jiní méně. Je to něco nového, jiného. Nemyslím si, že by změna pravidel byla negativní," uvedl.

Francouz, který v současnosti působí také jako ambasador značky Renault, ve formuli 1 závodil s šestiválcovými turbomotory v letech 1981 až 1988 a získal s nimi dva tituly mistra světa.

Doporučujeme

Články odjinud