Prost: Nové motory budou poruchové. Je jen otázka, jak dlouho

Prost: Nové motory budou poruchové. Je jen otázka, jak dlouho

Ambasador Renaultu Alain Prost upozornil, že příští rok budeme svědky technických selhání pohonných jednotek, jsou nevyhnutelné. Možná se omezí jen na testy.

"Můžu vám říct, že určitě budeme mít problémy se spolehlivostí, hlavně na začátku," řekl Prost pro Autosport. "Uvidíme, jestli jen v soukromých testech v zimě, ale to nikdo v tuto chvíli neví."

"Svým způsobem je to dobré, protože jsme s touto technologií na začátku, jako když jsme měli turba. Všichni musíme akceptovat, že to občas bude problém."

Nespolehlivost nových motorů předpověděl také šéf týmu Mercedes Ross Brawn, podle něhož bude jednou z hlavních věcí, které budou v první polovině sezóny 2014 rozhodovat o výsledcích. Pohonné jednotky jsou totiž velmi komplexní.

"Spolehlivost je vždy problém," pokračoval Prost. "Je to problém, protože máte motor a turbo, ale také jsou tu elektronické součástky, dráty a různé systémy."

"Dokonce i když bude všechno tohle v pořádku, tak je tu integrace do vozu a různé aspekty, jak jsou vibrace a teploty."

Podle bývalého mistra světa by se na to měli připravit i diváci. "Veřejnost pochopí, že je to nová technologie a že je nespolehlivá, ale postupně uvidí, že máte výkony, spolehlivost a (nižší) spotřebu paliva."

"Pro automobilový průmysl a tři nebo možná čtyři konstruktéry je to dobré. Vzpomínám si, jak to bylo v 80. letech, když Renault neměl dobrou pověst a formule 1 mu hodně pomohla."

Zvládnout spolehlivost nových motorů je pro týmy klíčové, protože každý jezdec bude mít na celou sezónu jen pět jednotek a pravidla říkají, že za použití každého motoru nad tento limit bude jezdec muset odstartovat do závodu z boxové uličky. Při výměně jen některých dílů nad stanovený limit pěti motorů, jako je turbodmychadlo, motorgenerátor nebo baterie, ztratí jezdec 10 míst na startovním roštu.

Doporučujeme

Články odjinud