Projekt GP Francie zatím stojí, nová vláda bude možná preferovat jiný okruh

Projekt GP Francie zatím stojí, nová vláda bude možná preferovat jiný okruh

Prezidentské volby přinesly změny do plánu na návrat Francie do kalendáře formule 1. Nová vláda projekt zkoumá a přinesla zklamání do Le Castellet.

Vláda prezidenta Nicolase Sarkozyho dohodla s Berniem Ecclestonem podmínky konání Grand Prix Francie každé dva roky na okruhu Paula Ricarda v Le Castellet od roku 2013. Sám šéf formule 1 potvrdil, že scházelo jen stvrdit smlouvu podpisy.

V květnu ale Sarkozy svůj mandát ve volbách neobhájil a novým prezidentem se stal François Hollande. A jeho vláda si po přezkoumání celého spisu není návratem do kalendáře formule 1 jistá, nepozdávají se jí dohodnuté podmínky.

Ministryně sportu Valérie Fourneyronová se sešla s představiteli départementu Var, ve kterém se okruhu Paula Ricarda nachází, a ti poté oznámili, že "nevěří, že nová vláda chce dodržet závazek státu organizovat Grand Prix Francie v Le Castellet."

Fourneyronová po prostudování spisu oznámila, že podle ní nejsou finanční odhady projektu reálné a že dotčené regionální subjekty nebyly správně informovány o výsledcích jednání s Ecclestonem. Teď se ještě hodlá sejít s představiteli okruhu v Magny Cours, který by teoreticky mohl závod pořádat místo Le Castellet.

"Žádná formální dohoda (o Grand Prix není)," uvedla francouzská ministryně sportu. "Ještě schází hodně věcí, co se její proveditelnosti týče. Věděla jsem, že byl tento spis dán dohromady trochu uspěchaně v předvolebním období, proto jsem si přála se setkat se všemi aktéry. Proti pořádání Grand Prix ale v principu nic nemáme."

Projekt obnovené GP Francie, která se už od příštího roku měla v kalendáři střídat s GP Belgie, byl od začátku koncipován tak, aby státní kasu nestál žádné peníze, tedy alespoň oficiálně. Pokud je tu snaha přestěhovat závod zpět do Magny Cours, můžou za ní stát i politické zájmy, protože tento region má blízko k současné vládní socialistické straně.

Doporučujeme

Články odjinud