Prohlášení týmů po čtvrtku v Monaku: Räikkönena zradila převodovka

Prohlášení týmů po čtvrtku v Monaku: Räikkönena zradila převodovka

V prvním tréninku byl nejrychlejší Lewis Hamilton, zatímco druhý trénink ovlivnil déšť před jeho začátkem. Na osychající trati pak ulicemi Monte Carla projel nejrychleji Fernando Alonso

Mercedes

Lewis Hamilton (1. / 2.)

Brit nastoupil do prvního tréninku s lehkým zpožděním. „Zaspal jsem! Abych ale byl upřímný, vůz je skvělý, jsem překvapený, že to začalo tak dobře. Sedl jsem si do auta a řekl si, že na to musím pomalu, krok za krokem, trať je ale úžasná a vůz se chová opravdu mnohem lépe než loni. Na sobotu se cítím docela připravený.”

Nico Rosberg (2. / 20.)

Rosberg si pochvaluje, že Mercedes se zdá být znovu velmi silný. „Pořád musím najít to správné nastavení, takže nás zítra ještě čeká nějaká práce, abychom se připravili na víkend. Odpoledne nebyly podmínky nejlepší, takže jsem neriskoval, jelikož na mokru nemělo cenu se nic učit. Těším se na sobotu, ale nejdříve na náš týmový barbeque večer!”

F12014GP06MCO_JK1562742.jpgF12014GPMCO_HZ02592.jpgF12014GPMCO_HZ02846.jpg

Red Bull 

Daniel Ricciardo (3. / 9.)

Red Bull přijel do Monaka s nadějí, že právě městský okruh bude nejlepší letošní šancí porazit dominující Mercedes. Daniel Ricciardo zahájil víkend časem pouze o čtvrt sekundy pomalejším než první Lewis Hamilton a proto po čtvrtku hýřil optimismem. „Dnes ráno to šlo dobře,” řekl. „Ještě je brzo, ale jsme jim blízko. V následujících 24 hodinách provedeme nějaké změny a v sobotu, pokud to zvládneme tak, jak chceme, jim zatopíme. Myslím, že jestli je někde můžeme porazit, pak je to tady. V tuto chvíli se zdá, že není sektor, ve kterém by byli nepřemožitelní. Ještě je brzo, ale když to všechno dáme dohromady, můžeme je v sobotu prohnat.”

Sebastian Vettel (5. / 3.)

Sebastian Vettel byl v dopoledním tréninku proti Ricciardovi půl sekundy pozadu a k naději na pokoření Mercedesu přistoupil opatrněji. „Jsou to favorité,” řekl o Mercedesu Vettel. „Dnes ráno byli velice rychlí a my víme, že přijde sobota a oni jsou schopni svou rychlost zvednout, takže my se pokusíme o to samé. Tady jsme snad o něco blíž, ale v tuhle chvíli jenom hádám. Myslím, že velkou výhodou na téhle trati je, že tu není mnoho rovinek, ale musíme počkat a uvidíme.”

Ferrari

Fernando Alonso (4. / 1.)

Dvojnásobný mistr světa popřel předvíkendové obavy, že bude jízda v Monaku s letošními vozy obzvláště náročná. Naopak si pochvaloval chování na superměkkých pneumatikách, měkkými si však zatím tolik jistý nebyl: „Přestože déšť omezil čas ve druhém tréninku, splnili jsme víceméně celý svůj program. S turbem nebo bez, náročnost této tratě zůstává stejná, takže zvládnout dobře kvalifikaci bude klíčové. Vzhledem k nárůstu přilnavosti, který jsme zaznamenali i za těch pár kol na superměkkých gumách, nepochybujeme, že tohle bude pneumatika pro sobotní odpoledne, zatímco ohledně závodu máme ještě co zjišťovat, protože nikdo neodjel dlouhou jízdu. Co se strategie týče, budeme možná improvizovat.”

Kimi Räikkönen (6. / 22.)

Räikkönen naopak svůj program absolvovat nestihl, kromě deště jej totiž odpoledne zdržel ještě problém s převodovkou. Fina tak čeká hektická sobota: „Bohužel, špatné počasí ovlivnilo tenhle první den tréninků a snížilo naši šanci zvládnout plánovaný program na polovinu. Ráno jsme na suché trati vyzkoušeli několik variant nastavení a nezaznamenali jsme žádné vážné problémy kromě špatné přilnavosti předních gum na brzdách. Odpoledne jsme provedli pár změn ve vyvážení, abychom přilnavosti na brzdách pomohli. Čekali jsme ale hodinu, než jsme mohli vyrazit na trať a problém s převodovkou mi pak znemožnil trénink dokončit. V sobotu se pokusíme maximálně využít třetího tréninku a připravit se na kvalifikaci, která je tu klíčová.”

Uklizení Kimiho v boxech

Williams

Valtteri Bottas (7., / 5.)

Bottasovi se v Monaku daří a může být černým koněm víkendu. „Je skvělé být v Monaku a se současnými vozy je to zábava. Je potřeba udělat několik vylepšení, abychom byli rychlejší. Odpolední déšť nám nepomohl, ale máme dobrá data, se kterými lze pracovat. Sobota bude důležitá pro nastavění auta, protože kvalifikace je v Monaku klíčem k dobrému víkendu.”

Felipe Massa (16. / 11.) 

Brazilec je po čtvrtku poněkud méně pozitivně naladěn. „Byl to těžký den. Dopoledne jsem měl problém se senzorem pohonné jednotky, co omezilo moje jízdy. Odpoledne zase bylo mokro, jezdil jsem až na závěr, kdy byl provoz na trati. Auto je ale rychlé, což potvrdil Valtteri.”

McLaren

Jenson Button (11. / 8.)

Button zhodnotil první představení vozů formule 1 s novými turbomotory na monacké trati kladně. „Na suchu jsou tyhle auta s turbomotory dobrá, ačkoliv nemají příliš mechanické přilnavosti, což dělá jízdu obtížnější,” řekl vítěz závodu z roku 2009. „Superměkká směs je přijatelná, na mokru je to ale horší. Pneumatika to přechodných podmínek moc nefunguje, i když je okruh skoro suchý. Je nezvyklé, že i na pátý stupeň se vám protáčejí kola.”

Kevin Magnussen (9. / 10.)

Kevin Magnussen je se svými prvními jízdami na monacké trati v monopostu formule 1 spokojený. „Dnes jsme neměli žádné problémy, ale zkrátka nám chybí přítlak. Když to naši odborníci na aerodynamiku vyřeší, doufejme, že se zlepšíme. Bylo zábavné dnes řídit vůz, díky elektronice téměř necítíte účinek turba, takže to není jako za starých časů.”

Force India

Sergio Pérez (8. / 6.) Mexický závodník je po čtvrtku spokojený, v obou trénincích se vešel do první osmičky, ve které by také rád zůstal: „S autem jsem docela spokojený, dnes jsme byli celý den v první osmičce. Tam budeme mířit také v sobotu, protože kvalifikace je tu tolik důležitá. Ještě máme nějaké otazníky, jelikož jsem nestihl žádnou dlouhou jízdu nebo přípravu na závod, ale to je stejné pro všechny.” Nico Hülkenberg (10. / 7.) Podobně se po čtvrteční přípravě cítil také Nico Hülkenberg: „Počasí nám dnes odpoledne nedalo moc šancí vyjet, já ale cítím, že dnes ráno jsme z času, který jsme měli k dispozici, dostali maximum. Co se výkonnosti auta týče, pocit je dobrý, jen potřebujeme na sobotu trochu upravit nastavení a zapracovat na vyvážení. Musíme se zaměřit na kvalifikaci, ta je tady důležitější než na kterékoliv jiné trati.”

Lotus

Romain Grosjean (13. / 16.)

Grosjean si po čtvrtku postěžoval na příliš tvrdé pneumatiky, které neposkytovaly dostatečnou přilnavost. „Pneumatiky jsou na tuto trať docela tvrdé, takže je těžké najít dostatečný grip. Kvůli tomu to dnes bylo celkem těžké, není tu místo pro chyby. Auto rozhodně funguje dobře a my jsme dnes zvládli slušný program, i když jsme kvůli mokré trati přišli o velkou část odpoledního tréninku. Snad bude počasí v sobotu lepší a nám se také povede auto lépe vyvážit.”

Pastor Maldonado (14. / 14.)

Maldonado si posteskl nad odpoledním deštěm, nemohl totiž vyzkoušet nové díly na voze. „Odpoledne nás zklamalo, protože jsme chtěli jezdit víc a otestovat na autě nové díly, ale na mokré trati bychom se o nich nedozvěděli, co jsme chtěli. Na konci jsme alespoň odjeli pár kol na superměkkých pneumatikách, takže máme srovnání obou směsí.”

Toro Rosso

Jean-Éric Vergne (15. / 4.)

Ve druhém odpoledním tréninku obsadil Vergne čtvrtou pozici. „Mám tuhle trať rád, a i když si nemyslím, že budu v kvalifikaci na čtvrtém místě, jsem s dneškem i tak spokojený. Tohle byla správná cesta, jak si zlepšit sebejistotu a dává nám to další sílu na boj o třetí část kvalifikace a body.”

Daniil Kvjat (18. / 12.)

Mladý Rus Daniil Kvjat si dnes odbyl premiéru v uličkách Monte Carla. „Celkově to byl dobrý den, ve kterém jsem se dokázal naučit trať. Takové byly instrukce od týmu, vyjeď a jeď co nejvíce kol. Samozřejmě, že déšť ve druhém tréninku mi příliš nepomohl, alespoň jsem si ale okruh vyzkoušel jak na suchu, tak na mokru.”

Sauber

Esteban Gutiérrez (12. / 15.)

Mexičan je s dnešním dnem v Monaku spokojen. „Během ranního tréninku jsme udělali na voze několik změn a bylo to pak lepší, zlepšovali jsme se každým kolem. Ve druhém tréninku jsem zajel jen pár kol, takže to není moc směrodatné vzhledem k podmínkám a provozu na trati.”

Adrian Sutil (17. / 13.)

Němec si po dnešních jízdách stěžuje na některé přetrvávající problémy s novým vozem. „Je potřeba zlepšit ovladatelnost. Během zrychlování a brzdění je stále obtížné udržet vůz pod kontrolou. V prvním tréninku jsem narazil do bariéry v páté zatáčce, protože vůz byl přetáčivý. Pneumatiky nebyly zahřáté a bylo těžké udržet vůz pod kontrolou. Byla to ale moje chyba.”

Caterham

Marcus Ericsson (20. / 21.)

Letošní nováček už v ulicích Monte Carla závodil v nižších formulových sériích, dnes tuto trať poprvé vyzkoušel ve voze formule 1. „V prvním tréninku jsme vylepšili celkové vyvážení vozu, pořád však bylo trochu nedotáčivé, oproti začátku dne to ale byl krok vpřed. Jelikož má být podle předpovědi v sobotu a neděli sucho, nechtěli jsme moc riskovat na mokré trati a ve druhém tréninku jsem tak zajel pár kol na superměkké směsi pneumatik až v závěru.”

Kamuj Kobajaši (21. / 17.)

S nedotáčivostí se potýkal také Kamuj Kobajaši. Kromě toho se však vyskytly i jiné problémy. „Měli jsme problémy s přilnavostí, udělali jsme pár změn, které pomohly, obzvlášť v rychlých sekcích tratě. Pomohlo to i s nedotáčivostí, ve druhém tréninku jsme pak zapracovali na trakci a lepším udržování teploty pneumatik.”

Marussia

Jules Bianchi (19. / 18.)

Francouz je se vstupem do monackého víkendu po úspěšných testech v Barceloně spokojen. „Nemáme sice všechna data, ve která jsme v této fázi víkendu doufali, myslím ale, že základ je dobrý. Počasí dnes bylo pro všechny důležitým faktorem.”

Max Chilton (22./19.)

Chilton má za sebou obtížný začátek víkendu. Z prvního tréninku po chybě odstoupil po půl hodině a ve druhém tréninku mu v delších jízdách zabránil déšť. „Pozitivní však je, že se zdá, že jsme v testech v Barceloně odvedli dobrou práci a vůz vypadá dobře, takže v mnoha ohledech můj víkend začne třetím tréninkem v sobotu ráno.”

Doporučujeme

Články odjinud