Prodrive další z firem uvažující o vstupu do formule 1 příští rok

Značka Aston Martin nevyloučena.

Prodrive v krátké době zvažuje vstup do formule 1. Je ale připraven učinit tak pouze tehdy, bude-li F1 ekonomicky přívětivá. 

Jaké jsou podmínky a co to vlastně znamená ekonomicky přívětivá? Podle šéfa Prodrivu Davida Richardse musí být rozpočty týmů na rozumné úrovni a stejně mohly vozy bojovat o vítězství.

"V dlouhodobém hledisku chceme i zisk. A důležité je, abychom byli konkurenceschopní, nechceme být ve formuli 1 jen do počtu," řekl David Richards.

Podle něj jsou návrhy FOM a FIA příslibem návratu do dob, kdy vítězil ten nejchytřejší a ne ten, kdo má nejvíce peněz.

"Počkejme a uvidíme, jak budou pravidla příští týden vypadat. Pokud budou podle našeho očekávání, podáme přihlášku."

Prodrive má oproti konkurenci náksok. Již se do formule 1 připravoval v loňském roce, ale diskuze kolem zákaznických šasi tuto jeho snahu zhatily a Prodrive projekt odvolal.

David Richards je také šéfem společnosti Aston Martin. Ve spolupráci s firmou Lola, která taktéž zvažuje návrat do formule 1 (čtěte zde), vyhrál Aston Martin závod 1 000 km Katalánska za volantem s českými závodníky Tomášem Engem a Janem Charouzem. Zda by se ale Richardsův tým ve formuli 1 jmenoval Aston Martin, na to je podle něj příliš brzy.

Ohledně dodávky motorů je Prodrive v jednání se stávajícími dodavateli motorů a navíc Cosworthem, který by se měl stát dodavatelem standardních pohonných jednotek formuli 1.

Pravidla na příští sezonu včetně podmínek kolem rozpočtových stropů, by měla FIA zveřejnit příští týden.

Doporučujeme

Články odjinud