Proč se McLaren nevyvíjí? Důvodů je několik

Proč se McLaren nevyvíjí? Důvodů je několik

Tým McLaren se v Japonsku nepředvedl v dvakrát dobrém světle. Sportovní ředitel týmu se rozpovídal o příčinách mizérie slavné stáje.

Kvalifikace na Velkou cenu Japonska byla pro příznivce McLarenu takřka bolestivou podívanou. Oba piloti vypadli už v její první části a připsali si až osmnáctý, respektive devatenáctý čas. Je přitom pravděpodobné, že nebýt bouračky Marcuse Ericssona, zaujali by Alonso s Vandoornem dvě poslední místa.

O důvodech, proč McLaren nedokáže vyvíjet vůz ve stejném tempu jako soupeři, se rozpovídal sportovní ředitel a bývalý úspěšný závodník Gil de Ferran.

„Na vině je více věcí. První je, že jsme museli porozumět příčinám některých našich potíží. Některé nové součástky se neujaly a potřebovali jsme zjistit, co za tím stálo. To byla hlavní potíž na začátku sezony. Někdy nám zase nenahrával samotný průběh závodu.

Pravdivé jsou také zvěsti, že svou roli hraje fakt, že se s vývojem soustředíme na příští rok. Chceme postavit lepší auto, abychom byli konkurenceschopnější. U současného vozu jsou na některých zvláštních okruzích obzvláště viditelné jeho slabiny.

V Singapuru se nám celkem dařilo, Fernando část závodu držel nejrychlejší kolo, a dojeli jsme na slušné sedmé pozici. Pak jsou ale okruhy, které nám naopak vůbec nesedí.

Máme dva lidi, kteří stojí ve vedení technického úseku týmu – jsou jimi Andrea Stella a Pat Fry. Tito dva chlapíci šéfují velké skupině lidí. Koordinaci všech složek týmu pak řídí Simon Roberts. Mám z té spolupráce dobrý pocit,“ řekl někdejší šampion CART.

Foto: Getty Images / Charles Coates

Doporučujeme

Články odjinud