Proč musel Sébastien Bourdais odejít?

Francouzovým problémem jsou jeho osobnost a technické schopnosti.

Sébastien Bourdais ve formuli 1 skončil. Alespoň u Toro Rosso. Tým se ve svém tiskovém prohlášení ani nesnažil ututlat pravé důvody "okamžitého" rozchodu. "Naše spolupráce nepřinesla výsledky, jaké jsme očekávali," řekl Franz Tost.

Vedení Toro Rosso jakoby obecně s piloty neumělo vycházet. Fanoušci mají ještě v živé paměti rozchod s Američanem Scottem Speedem, kdy se dokonce hovořilo o lehkých inzultacích. Společnou notu nenašel tým ani s Vitantoniem Liuzzim.

Důvody Bourdaisova odchodu existují v zásadě dva: Francouzova osobnost a jeho trápení se s technikou.

Toro Rosso si Bourdaise pro letošní sezonu ponechalo zejména z důvodu zákazu testů. Vedle nováčka Sébastiena Buemiho potřebovalo zkušeného pilota a ze srovnávacích testů před novou sezonou vzešel lépe Bourdais než Japonec Takuma Sato.

Jenomže Bourdais vedle Buemiho dvakrát nezazářil, ba právě naopak. Bourdais nedokázal udržet tempo formule 1 z pohledu vývoje vozu a škály jeho nastavení pro dílčí jízdy. Bourdais je tím typem pilota, který potřebuje mít auto uzpůsobené pro jeho jízdní styl, jinak nedokáze podat dobrý výkon. Oproti tomu jsou závodníci, kteří dostanou minimálně maximum z auta, ať se jedná o špičkově nastavený vůz nebo sekačku na trávu. V posledních letech to předvádí zejména Fernando Alonso.

Po čtyřech mega úspěšných letech v Americe musí boje na opačném konci startovního pole pro Bourdaise také představovat tuhý test jeho motivace. A to je druhý Bourdaisův problém. Bourdais totiž nedokáže zvedat morálku týmu. Jednoduše řečeno si stěžuje úplně na všechno, a to i tehdy, když jeho tým dosáhne dobých výsledků. Dělal to prý i v Americe, alespoň Paul Tracy říká...

Bourdaisovi v žádném případě nemohlo pomoci ani přímé srovnání se Sebastianem Vettelem, a teď nejsou myšleny výkony na dráze, jako spíše mimo ni. Věčně optimistický a energický Vettel musel během několika měsíců bez jakéhokoli úmyslu vytvořit dojem, že Bourdais je jen nafouknutá a přeceňovaná hvězdička.

Sébastien Bourdais usiluje o setrvání ve formuli 1, ale jeho pověst se za ním potáhne jako stín. Žádný z týmů o něj nebude stát. Jeho jedinou možností je tak návrat do Ameriky a obohacení řady těch, kteří po úspěchu za oceánem nenašli štěstí v Evropě.

Doporučujeme

Články odjinud