Proč by Barrichello vyhrál i bez chyby McLarenu?

Whitmarsh sportovně přiznal, že Barrichello by vyhrál tak jak tak.

Barrichellovi nespadlo vítězství do klína, nýbrž si jej poctivě vybojoval. Sportovně to přiznal šéf McLarenu Martin Whitmarsh, ačkoli média obecně tvrdí, že chybou McLaren připravil Hamiltona o druhé vítězství v řadě.

Stratégové McLarenu se ze všech sil snažili ponechat Hamiltona před druhou zastávkou v boxech o jedno kolo déle. Jenže to znamenalo prohodit pořadí jezdců při druhém pitstopu. Nikoli Hamilton ve 37. kole a Kovalainen ve 38., nýbrž obráceně.

McLaren věděl, že Barrichello je na tom se svou rychlostí dobře a že Hamiltona během zastávek nejspíš předjede. Proto se pokusil jej ponechat na trati o kolo déle. Nic by tím nezkazil. Rychlá reorganizace však znamenala, že samotní mechanici si nebyli jisti, kdo k nim vlastně přijede. A Hamilton rozhodně nesmí dostat kola určená Kovalainenovi, protože za to se vylučuje ze závodu.

"I kdyby ale pneumatiky byly řádně připraveny, výsledek by to nezměnilo," řekl Whitmarsh. "Když jsme vyjeli z boxů, ztráceli jsme šest sedm sekund."

Hamilton čekáním ztratil přibližně 5,3 sekundy. Je tedy zřejmé, že druhé pitstopy by bez chyby McLarenu byly minimálně hodně dramatické.

"Hodně jsme se snažili a to vyústilo v tuto chybu," doplnil Whitmarsh.

"Tým mě nejprve požádal, abych zajel do boxů (na konci 37. kole - pozn. redakce), ale zrovna když jsem najížděl dovnitř, dostal jsem požadavek, abych odjel ještě jedno kolo," vysvětlil Hamilton, který v té době už byl za bílou čárou a na trať se nemohl vrátit. To tým nečekal, a proto nebyly pneumatiky včas připraveny.

Doporučujeme

Články odjinud