Problémy McLarenu byly podle Alonsa zveličené

Problémy McLarenu byly podle Alonsa zveličené

Španěl však rozhodně nemůže být spokojen. O zlepšení prý bude moci hovořit v době, kdy se McLaren bude pravidelně pohybovat v první pětce.

Fernando Alonso (14./12.)

Forma McLarenu v předsezonních testech neměla daleko ke katastrofě. Kromě nedostatečné rychlosti vozy týmu z Wokingu trápila děsivá spolehlivost. Fanoušky nedlouho před tréninky postrašila i Honda, která vyjádřila strach o spolehlivost.

Objevily se proto obavy, zda se McLarenu vůbec podaří trénink absolvovat celé. V tomto ohledu se nejčernější scénáře nenaplnily. Fernando Alonso ovšem o zlepšení nechce slyšet. To prý nastane až ve chvíli, kdy se tým se slavnou minulostí bude pravidelně pohybovat v první pětce.

„Uvidíme, jak to dopadne. Všichni pracují ve dne v noci, máme tu nové součástky. Ale máme tu nová pravidla, je to ta nejlepší šance pro dohnání Mercedesu. Současná specifikace motorů běží už třetí rok, takže bychom měli být mnohem výše. Loni jsme víceméně pravidelně bojovali o postup do Q3. Někdy se nám to podařilo, jindy ne. Když tedy letos nebudeme běžně mezi prvními pěti či šesti, o žádném zlepšení nemůže být řeč,“ řekl dvojnásobný světový šampion.

Dvanáctá pozice ve druhém tréninku se ve srovnání s očekáváními nezdá být tak hrozná. Podle Alonsa ale lidé viděli potíže McLarenu jako závažnější, než ve skutečnosti jsou. I proto nemůže umístění považovat za úspěch.

„Závod je v neděli. Nemůžu říct, že bychom byli optimističtí, nebo naopak pesimističtí. Předsezonní testy byly velmi slabé, moc jsme toho neodjeli, a tak jsme ani nemohli auto pořádně poznat. Naše problémy ale byly zveličené, zvláště zvenčí.

Je přeci velmi lákavé říct, že McLaren bude poslední nebo že oba naše vozy odstoupí v prvním kole. A každý den se objevují další hlouposti. Když jste na trati, snažíte se odvést svou práci. Týmy se snaží den za dnem zlepšovat. Snad se nám podařilo trochu zlepšit spolehlivost, která by nám mohla pomoci rozvíjet náš potenciál,“ prohlásil Alonso.

Stoffel Vandoorne (20./17.)

Belgický talent, který v neděli oslaví pětadvacetiny, má za sebou první volné tréninky své první kompletní sezony ve formuli 1. Začátky to ale nejsou snadné. V prvním tréninku byl Vandoorne poslední se ztrátou čtyři a půl sekundy na Hamiltona.

„Auto dnes bylo v pořádku. V prvním tréninku jsem toho moc neodjel, ale druhý trénink byl velmi povedený a doháněli jsme ztracené kilometry. Zajet co nejvíce kol bylo mým hlavním cílem. Je těžké odhadnout, jak se umístíme v kvalifikaci. Na časy teď tolik nehledím. Snažím se strávit v autě co nejvíce času, sžívat se s ním a jsem rád, že se nám daří najít lepší nastavení. Mezi prvním a druhým tréninkem byl velký rozdíl, tak snad budeme ve zlepšování pokračovat i zítra,“ zůstává Vandoorne optimistou.

Foto: Getty Images / Robert Cianflone 

Doporučujeme

Články odjinud