Pro rok 2018 nebude „štít“ připraven, myslí si Monaghan

Pro rok 2018 nebude „štít“ připraven, myslí si Monaghan

Šéfinženýr stáje Red Bull Paul Monaghan pochybuje o tom, že bude systém ochranného „štítu“ připraven již pro sezónu 2018.

Před letošní ruskou grand prix v Soči FIA oznámila, že již dále neuvažuje o zavedení systému Halo. Místo toho by měly být monoposty formule 1 opatřeny systémem ochranného „štítu“. S jeho testováním by se mělo začít ve druhé polovině této sezóny, Paul Monaghan však pochybuje o tom, že by k jeho zavedení došlo již v příštím roce.

Podle Monaghana je ještě nutno odvést mnoho práce na vývoji tohoto systému. Navíc by se mělo posoudit, zda bude „štít“ tím pravým pro sportovní stránku formule 1.

„Se zavedením v roce 2018 to bude velmi těsné. Výzkum možností ochrany a funkčnosti tohoto systému bude probíhat paralelně s jeho zavedením, což bude velmi náročné,“ řekl Paul Monaghan novinářům v Monaku.

„Čeká nás ještě spousta práce, než si budeme jisti, že systém „štítu“ je skutečně správně vyvinutý a připravený,“ doplnil inženýr rakouského týmu.

Skeptický vůči zavedení štítu v roce 2018 je i technický ředitel týmu Force India Andy Green.

„Viděli jsme nějaké návrhy. Přemýšlíme, jak bychom mohli „štít“ přidat na šasi plánované pro příští sezónu. Stále kolem toho panuje mnoho otázek a čeká nás ještě spousta práce.“ 

Foto: Getty Images / Charles Coates

Doporučujeme

Články odjinud