Foto: Daimler

Foto: Daimler

 Foto: Daimler

Foto: Daimler

 Foto: Daimler

Foto: Daimler

 Foto: Daimler

Foto: Daimler

 Foto: Daimler

Foto: Daimler

 Foto: Daimler

Foto: Daimler

 Foto: Daimler

Foto: Daimler

 Foto: Daimler

Foto: Daimler

 Foto: Daimler

Foto: Daimler

 Foto: Daimler

Foto: Daimler

 Foto: Daimler
 Foto: Daimler
 Foto: Daimler
 Foto: Daimler
10
Fotogalerie

Pro Mercedes budou ve formuli E závodit Vandoorne a de Vries

Středa na frankfurtském autosalonu patřila značce Mercedese, respektive její elektrické odnoži EQ. „Stříbrné šípy“ na domácí německé půdě představily nový monopost pro debutovou sezónu ve formuli E a také jezdecké duo, které budou tvořit Stoffel Vandoorne a Nyck de Vries.

Na autosalonu ve Frankfurtu byl veřejnosti poprvé odhalen vůz Silver Arrow 01, se kterým Mercedes v sezóně 2019/2020 vtrhne do formule E. Při příležitosti slavnostního odhalení byl zároveň potvrzen Ian James, bývalý hlavní programový manažer Mercedesu, jako šéf nově vzniklého továrního týmu.

Mercedes se na vstup do formule E připravoval již během minulé sezóny 2018/2019, kdy ho v elektrickém šampionátu zastupoval tým HWA, který je v závodních aktivitách dlouholetým partnerem německé značky. HWA bylo v loňské sezóně zákaznickým týmem stáje Venturi.

V minulé sezóně formule E pro HWA závodili Stoffel Vandoorne a Gary Paffet a první jmenovaný Belgičan nyní získal i sedačku u továrního Mercedesu. Sedmadvacetiletý Vandoorne si tak v tomto roce po závodění pro HWA ve formuli E a tým SMP Racing ve WEC vyzkouší třetí závodní speciál.

Bývalý pilot McLarenu řekl pro motorsport.com, že je „velmi šťastný, že se oficiálně stal členem rodiny Mercedesu.“

„Už v loňském roce jsem pro Mercedes odváděl nějakou práci na simulátoru. Nyní jsem ale oficiálně jejich pilotem ve formuli E, což je velmi vzrušující,“ dodal Vandoorne.

Jeho novým týmovým kolegou bude čtyřiadvacetiletý Nizozemec Nyck de Vries, který je v současnosti lídrem průběžného pořadí šampionátu formule 2. De Vries letos s monopostem týmu ART Grand Prix vyhrál tři závody a mimo F2 působí také u stáje Racing Team Nederland ve třídě LMP 2 světového vytrvalostního šampionátu FIA WEC.

„Stále se účastním sezóny formule 2 a sezóna formule E začne ještě před jejím koncem, což je trochu zvláštní, z mé strany to ale bude vyžadovat velké nasazení,“ řekl de Vries pro motorsport.com. Mladý Holanďan bude v závodě formule E debutovat 22. listopadu v Rijádu.

„Pro mě je to ale každopádně velká příležitost, za kterou jsem Mercedesu vděčný.“

De Vries nebude ve formuli E úplným nováčkem, protože již v minulosti testoval druhou generaci monopostu Audi a během letošních testů v Marrákeši se svezl s vozem Virgin.

Spolupráce s týmem F1

Na vývoji elektrické pohonné jednotky pracoval u Mercedesu tým, který se rovněž podílel na vývoji šestiválcového hybridního motoru pro formuli 1. Základna Mercedesu pro formuli 1 v britském Brackley bude zároveň poskytovat podporu nově vzniklému týmu pro formuli E.

O provoz vozů během sezóny se bude podle očekávání start tým HWA, který sídlí v německém Affalterbachu.

U HWA, respektive u Mercedesu, bude ve formuli E nadále působit i Gary Paffet, který bude zastávat roli jezdeckého a sportovního poradce.

Foto: Daimler

Doporučujeme

Články odjinud