Pro Bottase je týmová režie tvrdou realitou, přiznává šéf Mercedesu

Pro Bottase je týmová režie tvrdou realitou, přiznává šéf Mercedesu

Šéf týmu Mercedes Toto Wolff řekl, že využití týmové režie ve Velké ceně Ruska vozů formule 1 bylo „tvrdou realitou“ pro Valtteriho Bottase, který přišel o vítězství, když musel přepustit první místo týmovému kolegovi Lewisi Hamiltonovi.

Bottas, který včera vyhrál kvalifikaci, dostal pokyn pustit před sebe vedoucího muže průběžného pořadí šampionátu v polovině závodu v ruském Soči, jelikož se Mercedes kvůli puchýřkování levé zadní Hamiltonovy pneumatiky obával, že by jej mohl ohrozit jeho největší rival v boji o titul Sebastian Vettel z Ferrari jedoucí za ním na třetí pozici.

Hamilton si nakonec dojel pro vítězství před Bottasem a navýšil svůj náskok v čele průběžného pořadí šampionátu na 50 bodů. V rozhovoru pro Sky Sports F1 Wolff přiznal, že z týmové režie nemá radost, ale její použití bylo podle něj potřebné.

„Srdcem jsme všichni závodníci a to, co chceme vidět, je závodění a ať vyhraje ten nejrychlejší. A pak jsme skupina racionálních chlapů, ráno diskutujeme o věcech a v závodě je pak všechno jinak. To se dnes stalo,“ řekl Wolff.

„Z dvojitého vítězství bychom měli mít obrovskou radost, což v zásadě máme, ale také cítíme, že to bylo proti Valtterimu. Bylo by to jeho vítězství v závodě a my to změnili. Je to rána pro jezdce a rána pro tým. Je to ale tvrdá realita, že v ten den, který byl velmi obtížný, můžete navýšit vedení v šampionátu o sedm bodů. V tom případě to musíte vzít, a to jsme dnes udělali,“ dodal.

Wolff také vysvětlil situaci během zastávek v boxech, během které nejprve zajel k mechanikům Bottas, o kolo později Vettel a až následně Hamilton, který tím přišel o pozici ve prospěch pilota Ferrari.

„Mluvili jsme o tom, kdo zajede do boxů jako první, a pak jsme to udělali s Valtterim, protože bychom tím uchránili jeho vítězství. Pro Lewise to pak bylo o kolo později a on ztratil pozici ve prospěch Sebastiana,“ dodal Wolff.

„Všechno to vyvolalo, řekněme, nepořádek. Jelikož jsme vyjeli za Sebastianem, musel Lewis zaútočit a neměl z toho velkou radost. Byly tam puchýře a před nimi jsme se museli chránit, když byl za ním Sebastian.“

Foto: Getty Images / Charles Coates

Doporučujeme

Články odjinud