Příští rok budou motory odcházet jako před 20 lety, předpovídá Brawn

Příští rok budou motory odcházet jako před 20 lety, předpovídá Brawn

Nové pohonné jednotky jsou tak komplexní, že bude chvíli trvat, než je inženýři zvládnou, a proto můžeme podle šéfa Mercedesu Rosse Brawna očekávat mnoho překvapení.

Pohonná ústrojí budou příští rok tvořena nejen zcela novými spalovacími motory, ale také novými systémy na rekuperaci energií. Formuli 1 proto čeká návrat do éry nespolehlivosti.

"Vrátíme se s v čase o 20 let zpátky. Ty technologie jsou tak komplexní, že očekávám hodně poruch. Bude z toho nový element překvapení," řekl Brawn pro Auto Motor und Sport.

Šéf německé stáje proto nevěří, že si každý jezdec vystačí s pěti motory na celou sezónu, jak požadují pravidla. Očekává, že piloti budou sbírat penalizace za nasazení většího počtu jednotek. "A pokud se neporouchá celý motor, odejde nějaká komponenta," dodal.

Jedním z důvodů poruch motorů bude přehřívání. "Nové agregáty budou potřebovat hodně chlazení," vysvětloval šéfdesignér Red Bullu Adrian Newey. "A to protože budete mít nejen spalovací motor, ale také turbo. Co se týče elektrické části, KERS bude také potřebovat hodně chladit. Chlazení bude hodně náročné."

Spolehlivost nových pohonných jednotek považuje za klíčové také Ferrari. Pravidla říkají, že každý jezdec bude smět použít za celou sezónu jen pět motorů. Za použití každého motoru nad tento limit bude jezdec muset odstartovat do závodu z boxové uličky. Při výměně jen některých dílů nad stanovený limit pěti motorů, jako je turbodmychadlo, motorgenerátor nebo baterie, ztratí jezdec 10 míst na startovním roštu.

Doporučujeme

Články odjinud