Přinesou „piloti ze školky“ zkázu GP2?

Přinesou „piloti ze školky“ zkázu GP2?

Do formule 1 pronikají čím dál mladší jezdci. Šéfka týmu GP2 Russian Time vyjádřila obavy nad budoucností některých formulových sérií.

Není to tak dávno, kdy hlavní přestupní stanici pro vstup do formule 1 představovala série GP2, případně konkurenční formule Renault 3.5 (dnes formule V8 3.5). Časy se ale změnily a někdejší hlavní líhně ztratily svůj lesk. Věk debutantů ve formuli 1 se snižuje a mnozí z nich GP2 vůbec nezakusili.

K jezdcům, kteří k postupu do formule 1 nepotřebovali projít GP2, patří například Pascal Wehrlein, Max Verstappen, Lance Stroll či Esteban Ocon. Současná situace pro GP2 nemusí věstit nic dobrého. V rozhovoru pro Motorsport.com to potvrdila i Svetlana Strelnikova, šéfka týmu Russian Time.

„Kdekdo se dnes snaží GP2 přeskočit a do formule 1 vstoupit třeba rovnou z formule 3. Týmům to komplikuje byznys. Není jasné, jak dnes všechno funguje. Jaký systém se vyvíjí?

Pokud je možné se do formule 1 dostat přímo ze školky, jaký smysl mají ostatní závodní série? V minulosti jsme tu po mnoho let měli fungující systém. Závodník po motokárách přešel na slabší formule, pak třeba do formule 3 a postupně se mohl propracovat až do GP2 nebo formule Renault 3.5.

No a na ty, kteří prokázali talent, rychlost, měli dostatek peněz a štěstí, čekala sedačka ve formuli 1. Když se v současnosti piloti rekrutují už z formule 3, vyvstávají otázky, k čemu tu vlastně GP2 a formule Renault 3.5 jsou. Formule Renault jsou nákladné a naše série ještě nákladnější,“ prozradila ruská manažerka.

Týmy GP2 jsou do vysoké míry závislé na penězích pilotů se štědrými sponzory v zádech. Formule 3 představuje po finanční stránce daleko menší zátěž. Nezájem jezdců o GP2 ze strany zámožných pilotů podle Strelnikové vedl k nedávnému odchodu dříve úspěšného týmu Carlin. 

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud