Příliš cool na titul: David Coulthard

Příliš cool na titul: David Coulthard

Které piloty si po ukončení jejich kariéry budou fanoušci nejdéle pamatovat? Mistry světa. A také jezdce oplývající charismatem, piloty, kteří jsou silnými osobnostmi.

Takový je bez debat také David Coulthard, jeden z nejznámějších skotských sportovců vůbec. Ačkoliv se mu nikdy nepodařilo dosáhnout mety nejvyšší, ve své době patřil k jezdecké špičce a i dnes, tři roky po ukončení kariéry ve formuli 1, patří k nejoblíbenějším závodníkům.

David Marshall Coulthard, jak zní jeho celé jméno, světlo světa poprvé spatřil 27. března 1971 ve městě Dumfries. Vyrůstal ale v nedaleké vesničce Twynholm. Patří již ke generaci pilotů, která své první krůčky v motorsportu provedla v relativně nízkém věku. A není žádným překvapením, že i David Coulthard své závodnické geny nejprve projevoval na motokárách. Za svých mladých let se na trati často potkával s dalšími známými skotskými piloty, jako například Allanem McNishem či Dariem Franchittim. V roce 1985 se stal skotským šampionem. O tři roky později totéž dokázal ve vyšší kategorii Open Kart. Pak už nic nebránilo přestupu do formulových sérií.

A debut to byl bez debat úspěšný. DC, jak je často zkracován, získal titul v sérii formule Ford 1600. Následovala čtvrtá pozice ve formuli Vauxhall Lotus a vicemistrem britské formule 3, kdy ho porazil pouze Rubens Barrichello (dokázal ale vyhrát prestižní Grand Prix Macaa). V roce 1992 dostal od týmu Paul Stewart Racing šanci předvést se ve formuli 3000, odkud se tehdy rekrutovalo největší množství pilotů formule 1. Ve své první sezoně skončil devátý. Ročník 1993 již byl o poznání úspěšnější, v barvách týmu Pacific Racing skončil třetí a stal se testovacím pilotem týmu Williams, který v té době patřil k absolutní špičce formule 1.

Je ironií osudu, že tragédie, jež si vyžádala život Ayrtona Senny, Davidovi zajistila debut ve formuli 1. Stalo se tak v Grand Prix Španělska 1994. V témže roce nastoupil ještě do dalších sedmi závodů, jeho nejlepším umístěním bylo druhé místo z Portugalska. Sezonu 1995 strávil též u Williamsu. Tentokrát odjel všechny závody a mimo jiné si připsal i své první vítězství v královně motorsportu (opět v portugalském Estorilu).

V průběhu roku 1995 Coulthard podepsal smlouvu s McLarenem, kde vytvořil silnou dvojici s budoucím dvojnásobným šampionem Mikou Häkkinenem. Sezona 1996, poslední rok, kdy McLaren sponzorovalo Marlboro, nebyla zrovna výstavní – 7. místo v šampionátu jezdců. O rok později již byl (po diskvalifikaci Michaela Schumachera) třetí, přičemž se mu podařilo Häkkinena porazit o devět bodů. Konec devadesátých let byla pro McLaren velmi silnou érou, Häkkinen získal dvakrát po sobě titul mistra světa (1998, 1999) a tým z Wokingu získal Pohár konstruktérů (1998). Nemalou měrou se na těchto úspěších podepsal právě maskulinní Skot.

Za vrchol Coulthardovy kariéry můžeme považovat rok 2001, kdy převzal roli lídra u McLarenu a byl hlavním soupeřem Michaela Schumachera v boji o titul. Musel se nicméně spokojit pouze s pozicí vicemistra. U McLarenu strávil další tři roky, jeho týmovým kolegou byl další Fin Kimi Räikkönen. Toho v roce 2002 ještě porazil, poté už ale na talentovaného Icemana nestačil. Přišel čas změnit barvy.

Rakouská společnost Red Bull koupila stáj Jaguar a přetvořila ji ve vlastní tým. Začátky ve formuli 1 jsou ovšem vždy těžké, a tak bylo potřeba angažovat zkušeného a rychlého pilota. Coulthard byl ideální volbou. Uvolněnější atmosféra a otevřenější image v porovnání s McLarenem pro něho byla osvěžující změnou. Ačkoliv na výsledky v McLarenu mohl již jen nostalgicky vzpomínat, strávil Coulthard u Red Bullu čtyři roky, které si nemůže vynachválit. Velkou měrou se podílel na růstu Red Bullu a i on si nese svůj díl zásluhy na jeho úspěších v posledních dvou letech.

Volant pověsil na hřebík po smůlou nadité sezoně 2008, ve které skončil na šestnáctém místě, což byl jeho nejhorší výsledek ve formuli 1. Na svém kontě má celkem 246 velkých cen. Dvaašedesátkrát stanul na stupních vítězů a třináct závodů dokázal vyhrát. V počtu získaných bodů je devátým nejúspěšnějším pilotem v historii.

David Coulthard často a rád navštěvuje Českou republiku. Opět by k nám měl zavítat v květnu.

Doporučujeme

Články odjinud