Při demo jízdách už týmy budou moci využívat i současných monopostů

Při demo jízdách už týmy budou moci využívat i současných monopostů

Ve formuli 1 dojde ke změně pravidel tak, aby nový majitel, společnost Liberty Media, mohl organizovat více demonstračních jízd jako byla v červenci akce F1 Live v Londýně.

Světová rada motorsportu schválila změny, které týmům umožní v příštím roce při demonstračních jízdách použít současné vozy (2018), nebo rok staré monoposty ze sezóny 2017.

Díky této změně tak budou moci týmy nejnovější monoposty nasadit i mimo závodních víkendů a oficiálních testů, ovšem pouze na akcích, které pořádá přímo držitel komerčních práv, tedy společnost Liberty Media.

Současná pravidla striktně omezují testování se současnými monoposty, které jsou oficiálně definované jako ty postavené na pravidlech pro loňskou, současnou a následující sezónu.

Dříve mohly týmy absolvovat se současným vozem jen dva dny demonstračních jízd, a to v období mezi posledním závodem a koncem kalendářního roku. Navíc při této jízdě nemohly objet více než 15 kilometrů.

V praxi tyto dny využívají týmy, které chtějí oslavit zisk titulu mistra světa či vítězství v Poháru konstruktérů. V uplynulých letech toto pořádal Mercedes.

Ačkoliv pravidla se v tomto směru pro příští rok více uvolnila, limit patnácti ujetých kilometrů zůstává zachován. Navíc je specifikováno, že 'žádná taková demonstrační jízda nesmí být na konfiguraci okruhu, která je v současnosti schválená pro vozy formule 1.

Kvůli tomu týmy vždy při demonstračních jízdách nasazovaly starší monoposty, jako například při letní akci v ulicích Londýna, kde nebyly k vidění novější vozy než ty z roku 2015.

Akce v Londýně se nezúčastnily týmy Force India a Haas, které neměly k tomu vhodné monoposty, když Haas před dvěma lety ve formuli 1 ještě ani nepůsobil. Renault a McLaren pak využily svých historických vozů.

Foto: Getty Images / Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud