Prezident FIA má problém. Vytáhli na něj 20 let starý výrok o ženách | Foto: Getty Images / Rudy Carezzevoli

Foto: Getty Images / Rudy Carezzevoli

Prezident FIA má problém. Vytáhli na něj 20 let starý výrok o ženách

Muhammad bin Sulajim po svém nástupu do čela FIA není v jednoduché situaci.

Muhammad bin Sulajim není v jednoduché situaci. Na jedné straně je tady bublající „konflikt“ mezi FIA a F1 ohledně vstupu dalšího týmu. K roztržce došlo také ohledně hodnoty F1.

Na straně druhé FIA prostřednictvím Mezinárodního sportovního řádu omezila „politická prohlášení a aktivismus“ jezdců v průběhu víkendů, což nedávno kritizoval jeden z britských politiků. A nyní je zde i skandál, který se dotýká přímo Bin Sulajima.

Podle The Times z archivní kopie webových stránek z května 2002 vyplývá, že se tehdejší jezdec a několikanásobný šampion rallye na Blízkém východě na stránce nazvané „likes & dislikes“ vyjádřil hanlivě o ženách.

Na stránce Muhammad bin Sulajim uvádí, že nerad mluví o penězích a „nemám rád ani ženy, které si myslí, že jsou chytřejší než muži, protože to tak ve skutečnosti není“. Kopie webu pochází z roku 2002, ale výrok je ve skutečnosti ještě o rok starší. 

„Výroky na této archivní webové stránce z roku 2001 neodrážejí prezidentovo přesvědčení,“ uvedl mluvčí FIA. Podle něj má Bin Sulajim „silné zásluhy o prosazování žen a rovnosti ve sportu.“ 

„Byla to stěžejní část jeho programu a opatření přijatá v tomto roce a po mnoho let, kdy působil jako viceprezident pro sport, to dokazují.“

Za současného prezidenta federace jmenovala svou první generální ředitelku v historii řídícího orgánu – Natalii Robyn. Bin Sulajim také splnil slib ze svého programu, že vytvoří prvního poradce FIA pro rovnost, rozmanitost a inkluzi. Vloni byla do této pozice jmenována Tanja Kucenko.

Doporučujeme

Články odjinud