Haas ukáže v úterý letošní zbarvení | Foto: Getty Images / Rudy Carezzevoli

Foto: Getty Images / Rudy Carezzevoli

Haas ukáže v úterý letošní zbarvení

Prezentace nových vozů se nezadržitelně blíží. V mnoha případech však půjde spíše jen o ukázku zbarvení.

Haas v úterý v 15:00 našeho času představení zbarvení pro letošní rok. 

Haas má od letošního roku nového titulárního sponzora – společnost MoneyGram, která se věnuje vývoji digitálních P2P plateb. Smlouva s Haasem má být víceletá. Minimálně tak dojde ke změně „nálepek“ ale je možné, že nový sponzor promluví výrazněji také do zbarvení.

Haas v minulosti neměl v oblasti sponzoringu velké štěstí. Nevyšla dohoda s výrobcem energetických drinků Rich Energy a vloni po ruské agresi se tým rozloučil s firmou Uralkali otce Nikity Mazepina.

Alfa Romeo 7. února

Alfa Romeo představí svůj letošní vůz 7. února v 10:00. Pokud jde o jezdeckou sestavu, ta se u Alfy Romeo nemění – s vozem C43 budou jezdit Bottas a Čou.

Stále však čekáme na jméno nového šéfa týmu, který nahradí Frédérica Vasseura. Do Sauberu sice přišel Andreas Seidl z McLarenu, ale ten má být ředitelem a nikoliv šéfem týmu.

Sauber letos čeká poslední sezóna pod názvem „Alfa Romeo“. Italská automobilka na konci roku partnerství ukončí. Sauber bude následně postupně odkoupen Audi, které bude od roku 2026 také dodavatelem pohonných jednotek. 

Ze stránek Sauberu tento týden zmizelo logo druhého titulárního sponzora – Orlenu. Dnes je ale už zpět, takže šlo asi spíše o technický problém než o ukončení spolupráce. Rovněž na sociálních sítích figuruje Orlen i nadále v oficiálním názvu týmu.

Red Bull je zatím první

Úřadující mistři světa formule 1 chystají prezentaci na 3. února. Uskutečnit se má v New Yorku. S ohledem na datum není moc reálné, že bychom viděli také nový vůz, i když tým v krátkém videu nový vůz zmiňuje. 

Za Red Bull budou také v letošní sezóně jezdit Max Verstappen a Sergio Pérez.

Mercedes 15. února

Stáj Mercedes se stala v pořadí sedmým účastníkem letošní sezony, který potvrdil datum představení monopostu pro rok 2023. Akce se uskuteční 15. února.

Mercedes bude chtít napravit své loňské účinkování, které mu v kontextu předchozí osmileté dominance přineslo pouze třetí příčku v Poháru konstruktérů.

I v nadcházejícím ročníku bude barvy Mercedesu hájit dvojice britských jezdců, kterými jsou sedminásobný mistr světa Lewis Hamilton a George Russell.

Williams představí svůj vůz již 6. února

Williams potvrdil, že chystá prezentaci na 6. února a dokonce uveřejnil čas – vše vypukne v 15:00 našeho času. 

Poměrně brzké datum vzbuzuje podezření, že půjde spíše o prezentaci zbarvení a týmu. Williams samotný uvádí termín „season launch“. 

Za Williams budou letos závodit Alex Albon a Logan Sargeant. 

Od týmu očekáváme ještě dvě oznámení – jméno nového šéfa a technického ředitele.

McLaren uvidíme 13. února

McLaren oznámil termín představení nového vozu netradičně, když nejprve zveřejnil na první pohled nevinný tweet s fotkou z továrny.

Při důkladnějším prozkoumání fotografie však bylo možné odhalit, že součástí snímku je i lísteček s poznámkou „Launch deadline 13. 2.“ – krátce poté pak McLaren potvrdil, že se opravdu jednalo o oficiální termín slavnostní akce.

Více podrobností britská stáj, která bude chtít letos vylepšit páté místo v Poháru konstruktérů a za níž bude vedle Landa Norrise nově jezdit nováček Oscar Piastri, neuvedla. 

Novinkou v McLarenu bude rovněž jméno nového týmového principála. Již v prosinci bylo oznámeno, že Andrease Seidla, který odešel do Sauberu, nahradí Andrea Stella.

Alpine: Nový vůz představíme 16. února

Po Astonu Martin, Ferrari a AlphaTauri byl Alpine dalším týmem s termínem představení nového vozu. Jak uvedl čtvrtý nejlepší tým loňské sezony na Twitteru, slavnostní událost, během níž se veřejnosti ukáže model s označením A523, se uskuteční 16. února v Londýně.

Alpine bude do nové sezony vstupovat s pozměněnou jezdeckou sestavou, když dvojnásobného šampiona Fernanda Alonsa nahradil o 15 let mladší Pierre Gasly, který přišel z AlphaTauri.

Gasly utvoří dvojici s Estebanem Oconem, díky čemuž se Alpine stane prvním týmem od roku 1994 se dvěma francouzskými jezdci.

Prezentace nových vozů

  • 31 ledna: Haas (zbarvení)
  • 3. února: Red Bull
  • 6. února: Williams
  • 7. února: Alfa Romeo
  • 11. února: AlphaTauri (zbarvení)
  • 13. února: McLaren
  • 13. února: Aston Martin
  • 14. února: Ferrari
  • 16. února: Alpine

Předsezónní testy

  • Bahrajn: 23. až 25. února

Doporučujeme

Články odjinud