Přestupový kolotoč by letos mohl být napínavý, říká Claire Williamsová

Přestupový kolotoč by letos mohl být napínavý, říká Claire Williamsová

Většina současných jezdců má smlouvu podepsanou pouze do konce letošní sezóny.

Letošní přestupový kolotoč formule 1 by mohl být velice napínavý vzhledem k počtu jezdců, kterým končí smlouva na konci sezóny 2016, jak předpokládá šéfka Williamsu Claire Willamsová.

Zatímco v porovnání s loňským rokem se startovní listina příliš nezměnila, okolo tří čtvrtin závodníků bude muset do konce letošního roku prodloužit smlouvu.

Nejzajímavější sedačka bude k dispozici u Mercedesu, Nico Rosberg má totiž kontrakt už pouze na letošní rok. Jeho týmový kolega Lewis Hamilton má naproti tomu podepsáno až do konce roku 2018.

Pozornost se bude soustředit také na místo Kimiho Räikkönena u Ferrari, který loni přečkal další období nejistoty a vyhrál bitvu s potenciálními konkurenty v osobách Valtteriho Bottase, Daniela Ricciarda či Nika Hülkenberga.

Další volná místa by se mohla naskytnou u Red Bullu, McLarenu nebo Williamsu.

„Řada jezdců nemá pro rok 2017 smlouvu,“ řekla Williamsová. „Půjde o skutečný případ hry na židličky a to je velice napínavé.

Není to vzrušující jen pro týmy, ale také pro fanoušky, vidět, kam se jezdci přemístí, jelikož teď už jsou věci nějakou dobu stabilní.“

Míchání ve startovním poli pro rok 2017 bude zajímavější také proto, že dojde k velké změně technických regulí, které mohou zahýbat rozložením sil mezi týmy. U Williamsu si na rozhodnutí počkají nejméně do léta.

„Ještě jsme nebyli ani v Melbourne a jediné, co mě zajímá, je vidět, že si Valtteri a Felipe (Massa) povedou dobře,“ řekla.

„Když se podívám na příští rok, ani bych nechtěla rozhodovat brzy, neboť se věci změní. O jezdcích nebudu ani přemýšlet alespoň do poloviny roku.“

Williams má navíc před branami F1 také rezervního jezdce Alexe Lynna, který se letos ve své druhé sezóně v barvách týmu DAMS popere o titul v GP2.

„Jeho hlavním bodem zájmu je letos GP2,“ dodala. „Musí tam všechny rozsekat a dokázat, že si sedačku ve F1 zaslouží. U Williamsu Alexe čeká spousta práce v továrně na simulátoru, což, jak všichni vědí, je důležité pro vývoj během sezóny.“

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud