Přestup Lewise Hamiltona byl nevyhnutelný

Přestup Lewise Hamiltona byl nevyhnutelný

Před pár týdny řekl Eddie Jordan, že Hamilton podepsal s Mercedesem. Je to možná blázen, ale rozhodně není žádný hlupák.

V tomto sloupku jsem tehdy pro vás psal, že změna může být dobrá věc. Dovolím si dnes zajít ještě dále a tvrdit, že změna byla nezbytná. Někdy prostě vztahy přirozenou cestou zaniknou. Je zvláštní, že Martin Whitmarsh tvrdí, že odchod Lewise k Mercedesu byl chybou. Sám si vzpomínám, jak před koncem mého angažmá u McLarenu říkal Martinu Brundlovi (který byl v té době mým manažerem), že mé spojení s týmem prostě dosáhlo svého konce. A měl pravdu. Stejné je to podle mě v případě Lewise. Cesta, která mu byla u McLarenu určena, je zkrátka u konce. 

Nemůžete žít celý život v rodném domě, přestože je tam lednička vždy plná a prádlo čisté. Jednoho dne se prostě musíte osamostatnit. Vyrůst. Dospět v muže. A to je i případ Lewise. Do formule 1 vtrhl snovým způsobem. Jeho další působení ovšem nebylo vždy bezproblémové. Lewis musel dělat chyby mládí a dospívat v centru mediální pozornosti. 

Snaží se vzít svůj osud do vlastních rukou. Krok za krokem se vymanil ze stínů svého otce, Rona Dennise a nyní i Martina Whitmarshe. Ale dokáže v Mercedesu sbírat tituly? To je ostatně věc, podle které ho budeme moci hodnotit, že? Inu, není to tak. Kolik titulů získal Stirling Moss? Nebo Gilles Villeneuve? A přesto jsou považováni za velikány formule 1. 

Závodění není jen o vítězství. Minimálně stejně důležité je putování ve snaze ho získat, stejně jako způsob, jakým se chováte a jak se cítíte. Jistě, Lewis přestupem k Mercedesu riskuje. Jako riziko se to ale jeví jen z retrospektivního pohledu. Faktem je, že Mercedes má všechny ingredience potřebné k úspěchu - finanční zázemí, skvělý motor, zkušený personál. Blížící se změny technických regulí rovněž mohou změnit rozložení sil v poli. Nejlepší jezdci jsou ti, kteří z těchto ingrediencí dokáží vytvořit nejlepší směs. 

Fernando Alonso je toho skvělým případem. Je jako dirigent - celý tým Ferrari hraje podle toho, jak si přeje. Před Lewisem nyní stojí stejná výzva, může se podílet na vytvoření nového a vzrušujícího projektu. Myslím, že to potřeboval. Jedna věc je jistá, bude fascinující sledovat, jak se to celé vyvine. Lewisův krok se může i nemusí vydařit. Stejně tak to nemusí vyjít Mercedesu či McLarenu. Teď, když víme, kde kdo v příštím roce skončí, bude zbytek sezony probíhat v odlišném duchu.

Jak se Nico Rosberg popere s čistou rychlostí svého dávného přítele a kolegy Lewise Hamiltona? A co Sergio Pérez u McLarenu? Dokáže se Jenson Button vyrovnat s tím, že je teď de facto lídrem týmu? Pohrávat v kvalifikacích s Lewisem je jedna věc, ale být ve výsledcích za dvaadvacetiletým mladíčkem, to už by bylo velmi psychicky náročné. Osobně si myslím, že se s tím Jenson popere se ctí. Velice na mě zapůsobilo, jak se usadil v McLarenu, přičemž mu nikdo oproti Lewisovi nedával šanci. Nikdy ho neodepisujme.

A otázky nekončí. Půjde Michael Schumacher (znovu) do důchodu? Myslím, že by měl. Posadí se di Resta či Hülkenberg příští rok do Ferrari? Proč ne, jsem sice zaujatý, ale popravdě si myslím, že Paul je přirozená volba. Vím, že se o něj zajímal McLaren, ten ale z britského trhu už nemůže získat více peněz a navíc se Pérezovi po stránce sponzoringu nemůže rovnat. 

Lewisovo rozhodnutí dalo vzniknout mnoha otázkám. Formule 1 z toho ale může jen profitovat. S trochou štěstí to může pomoci i Lewisovi. Může dospět v muže.

Doporučujeme

Články odjinud