Předsezónní testy by mohly být v roce 2019 v Bahrajnu

Předsezónní testy by mohly být v roce 2019 v Bahrajnu

Předsezónní testy formule 1 jsou v posledních letech pravidelně v Barceloně. Příští rok by se to mohlo změnit.

Charakteristika katalánského okruhu je pro testy velmi dobrá. Na druhou stranu je zde na přelomu února a března obvykle chladno, což komplikuje zejména testy pneumatik. Letos navíc okruh zasypal sníh. Týmy nejsou nadšeny ani z nového povrchu.

Už delší dobu se zvažuje, že by se testy přesunuly do teplejších krajin – ideálně asi do Bahrajnu. Problémem jsou finance, které by dopadly na menší týmy hned dvojnásobně. Jednak vyššími náklady na samotné testy a také problémy při vývoji a logistice. Týmy jsou zvyklé během testů posílat denně nové díly z továrny rovnou na okruh. Z finančního hlediska je rozdíl, zda na okruh vyšlete mechanika v autě nebo soukromé letadlo.

Testy 2019 skutečně v Bahrajnu?

Podle Auto Motor und Sport se ale v příštím roce testy skutečně přesunou do Bahrajnu. Týmy o tom budou diskutovat v Maďarsku, ale už dnes by mělo být jasné, že pro návrh bude většina. Pro jsou také FIA a Liberty. 

Vzhledem k tomu, že v Austrálii se pojede už 17. března, promítne se to také do harmonogramu testů. První mají začít v pondělí 18. února a potrvají do čtvrtku 21. února. Další pak proběhnou od úterý 26. února do pátku 1. března.

Zaplatíme, ale uvidíme!

Problém s vyššími náklady chce vyřešit Liberty Media. Na testy nebo logistiku týmům přispěje. Liberty samozřejmě není charitativní organizace. Za finanční pomoc bude něco chtít.

Dnes je praxe taková, že když auto zastaví v boxech, ihned ho obklíčí mechanici, zatlačí ho do boxů a vjezd zakryjí zástěnami. To by se mělo změnit. Fotografové a kamery mají mít podobný přístup jako během grand prix.

Foto: Getty Images / Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud